Útmutató a szakállápoló termékekhez

Legutóbbi Szakállnövesztés? Tuti tippek az erős szakállért című cikkünk óta többen kérdeztétek, hogy az általános praktikákon kívül milyen termékek állnak rendelkezésre a szakállápolás/szakállnövesztés területén. Valóban néha el lehet veszni a kozmetikumok erdejében, főleg mi férfiak vagyunk erre hajlamosak 🙂 Ezért írásunkban összeszedjük a főbb termék kategóriákat. Röviden és tömören megtudhatod a lényeget, azaz melyik terméktípus mire való és ajánlunk pár konkrét terméket is azoknak, akik a legjobbat keresik.

Szakállolaj

A leginkább esszenciális szakállápoló termék a szakállolaj! Mindenkinek, akinek a borostától hosszabb szakálla van érdemes használni, mondhatni az igényes szakáll alapfeltétele. Ebből nem engedünk!

A közhiedelemmel ellentétben a szakállolajok nem formázó termékek! Ezek inkább a szakáll és a bőr egészségének megőrzésére szolgálnak. A speciálisan kiválasztott olajok (leggyakrabban argán-, jojoba és különféle illóolajok) táplálják a szőrzetet, másrészt az olaj körbezárja a nedvességet, vagyis nem engedi kiszáradni a szakállat. Ezáltal a szakáll puhább lesz. A puha szakáll nem csak párodnak, de neked is örömödre szolgál hiszen praktikusabb és jobban formálható. Nem mellesleg a szakállolajok általában vonzó férfias illatot adnak.

Szakállolajat bármelyik drogériában lehet kapni, de ha nem szeretnél kompromisszumokat kötni az Imperial Beard olajait ajánljuk, mert nem csak kiválóan ápolnak de az illatuk is lenyűgöző.

a szakállolaj segíti puhává tenni szakálladat

Szakállbalzsam

A szakállolajokhoz hasonlóan a szakállbalzsamok is kondicionáló termékek. Általában valamilyen természetes viaszból készülnek, például lanolint (gyapjúviaszt) vagy kókuszvajat tartalmaznak.

A szakállbalzsam elsősorban hosszabb szakállra javasolt. Különösen ajánlott az őszi-téli hónapokban. Elsődleges célja ugyanúgy a szőrszál kiszáradásának megakadályozása, ezáltal fényesebb, puhább és jobban formálható lesz. A szakállbalzsam további fontos funkciója a szőrszálak rendezetségének biztosítása. A szőrszálak alapesetben különböző irányban állnak, ami nem túl elegáns, de a balzsamokkal biztosíthatod, hogy mindig makuláltan legyen megjelenésed.

Általában a viaszalapú balzsamok szilárdabbak, míg a lanolin és a vaj alapúak puhábbak és krémesebbek. Hogy kinek melyik jön be inkább az egyénfüggő.

Szakállnövesztő sampon

Imperial szakáll sampon

Sokak nem tudják, de nagyon fontos, hogy a szakállad ne sima samponnal mosd! Az arcbőr és a fejbőr más, akárcsak a szőrtüszők és a hajhagymák. Ezért a szakállas arcra speciális sampon javasolt, ami megfelelően tisztítja a szakállat a szennyeződésektől.

A szakállsamponok új generációja nem csupán tisztít, de speciális növesztő hatóanyagot is tartalmaz, ami az arcbőrbe kerülve, hosszú távon erősebbé és dúsabbá varázsolhatja arcszőrzeted. Ilyen ez a termék is.

Szakállnövesztő spray, vagy gél

Ezek a termékek akkor javasoltak, ha a szakállnövesztés még csak tervben van. Különféle gyógynövény-kivonatokból álló komplex hatóanyagot tartalmaznak, aminek a célja a növekedés felgyorsítása, a szőrhagymák erőteljes táplálása és élénkítése és a légköri szennyeződésektől való védelem. Tartós használat után a szőrnövekedés felgyorsulhat, a szőrszálak pedig vastagabbá válnak. Persze csak ott ahol van szőrtüsző, teljesen csupasz területen legfeljebb a bőrt ápolják.

A szakállnövesztőket csupasz arcon kell használni, mert fő célja a növesztő hatóanyag bőrbe juttatása, dúsabb szakáll esetén pedig csak a szakáll felületére jutna a szer. A mi ajánlatunk a francia Imperial Beard szakállnövesztő élénkítő zseléje.

Szakálldúsító sampon és spray

Hasonló a szakállnövesztő termékekhez de mégsem ugyanaz! Ezen termékek feladata a már meglévő szakáll volumen (térfogat) növelése. A sampon tisztítja is a szakállat, azaz kettő az egyben hatást fejt ki, míg a spray mar megtisztított szakállra alkalmazható akár napi szinten.

A dúsító termékek hatása a növesztőkkel ellentétben azonnal látszik, hosszabb távon pedig fokozódik. Hatásukra a szőrszálak hidratáltságukat megtartva is merevebbé válnak térfogatuk megnő. A jobb termékek ez mellett enyhe gyulladásgátló és csillapító hatással is bírnak. Ha igazi “favágó” szakállat szeretnél mindenképp ajánlott beszerezni! 🙂

Ha a téma felkeltette érdeklődésed olvasd el a Szakállfestés házilag – Így csináld! és az Így táplálkozz az erős hajért és szakállért! című cikkünket is, amiben további szuper tippeket találhatsz szakállad gondozására. Ne felejts el követni a FÉRFIHAJ magazin Facebook oldalát sem, hogy új írásainkról értesül!

Cikkünket a szakall.hu webáruház, az Imperial Beard termékek forgalmazója támogatta.