Bajuszstílus ismertető

Talán a Movember miatt, talán a divat ciklikusságának köszönhetően, de tény, hogy a sokáig mellőzött bajusz az elmúlt években egyre menőbbé és menőbbé válik.

A bajuszviseletek mögött mindig is a lázadás szelleme húzódott meg. A történelem során leginkább a rosszfiúk hordták, betyárok, kalózok, hanyag művészek, rocksztárok viselete volt. Még akkor is, amikor a szocializmus alatt hazánkban három férfiból kettő biztosan bajuszt viselt a rendszer elleni ki ne mondott lázadás érzése húzódott meg. Majd ahogy apáink megöregedtek valahogy a bajusz is egy múló kor jelképévé vált. Azonban érdemtelenül és szerencsére ma már ismét egyre többen viselik büszkén.

A bajusz 2020-ra újra népszerű lett és talán pár éven belül ismét általános férfiviselet lesz. Cikkünkben bemutatjuk a szerintünk legjobb bajuszstílusokat.

Chevron bajusz

A chevron bajusz sziluettje

A Chevron bajusz a száj vonalát követi és a felsőajak közepéig és a száj széléig ér. Fölül nincs fazonírozva, így természetes, enyhén lefelé görbülő formát alkot. Könnyen formázható bajusz, ami 8-10 hét növesztést igényel, de sokan szakállból alakítják ki.

Egy igazán örökzöld bajuszstílus, tökéletesen időtlen, ami sosem megy ki a divatból. Nem hiába volt ikonikus viselete  Freddie Mercury-nak, Martin Luther King Jr.-nak vagy Burt Reynolds-nak. Hazánkban 20-30 évvel ezelőtt volt divatos, jó eséllyel apukád is hordta 🙂

Ha még sosem volt bajuszod érdemes ezzel kezdeni és később remek kiindulópont lehet saját stílusod felfedezéséhez.

Lámpabúra-, vagy zsarubajusz

így néz ki egy lámpabúra bajusz

Ez a trapéz alakú bajusz a Chevron továbbfejlesztett változata, ami egyeseket egy klasszikus lámpabúrára emlékeztet. Leginkább régebbi akciófilmekből ismerhetjük “zsarubajuszként”, aminek az az oka, hogy számos országban (így az USA-ban is) szigorú szőrzetápolási szabályok vonatkoztak a hivatásos erők tagjaira. A legismertebb viselője a színész Eddie Murphy.

Nem nyúlhat szélesebbre, mint a felső ajak széle, magasabb, mint az orr alja, és a szőrzet nem érintheti meg a felső ajakot. Szintén nem lehet túl rövid, sem túl dús.

Az utóbbi időkben ismét divatos lett. Ha szereted az enyhén retrós stílust egy próbát tehetsz vele.

Rozmár bajusz

a rozmárbajusz sematikus rajza

Ez a rozmár bajuszára emlékeztető arcszőrzet lényege, hogy teljesen elfedje a felső ajkat, sőt az alsóra is rátelepedhet. Egy teljesen naturalista stílus, ami minimális fazonírozást igényel, de fésülése kötelező. El kell ismerni, hogy nem túl praktikus, de egyesek szemében bravúr a viselése és igazi karaktert ad az arcnak. Ha ilyet szeretnél alaposan fontold meg, mert keveseknek áll jól és nekik is csak egy bizonyos életkor fölött.

A rozmárbajusz növesztési ideje akár a 6 hónapot is meghaladhatja. Vágni szinte soha nem szabad, de fontos, hogy bárhova mész legyen nálad egy minőségi szakállfésű, mert a hosszú szőrszálak hajlamosak a kócossá válni.

Híres viselői Friedrich Nietzsche, Teddy Roosevel és Sam Elliott.

Ceruzabajusz

ceruzabajusz egyszerű megjelenítése

Ha egy nyugat-európai fiatal férfi az 1930-1950 között bajusz viselt, az valószínűleg ceruzabajusz volt. Akkoriban egy lázadó, szemtelen stílusnak számított, ma már bárki viseli valamiért azonnal perverznek nézik. Persze még most is van akinek jól áll, például Brad Pitt a Becstelen brigantik c. filmben elég menő volt.

A ceruzabajusz úgy alakítjuk ki, hogy a bajusz felső részét borotváljuk le úgy, hogy a vonala a száj vonalával legyen párhuzamos. Vastagsága egyénfüggő. Létezik az osztott változatban is, amit főleg francia filmekből ismerhetünk. Ez ugyanaz, csupán az ajkak fölötti középső bemélyedést is le kell borotválni.

Ha bevállalós vagy bátran próbáld ki ezt a stílust. Megfelelően erős és sötét színű arcszőrzeten kívül azonban egy borotvakésre is szükséged lesz, mert ennyire precíz vonalat csak azzal lehet kialakítani.

Híres viselői Brad Pitt, George Clooney, Sammy Davis Jr. és Little Richard.

Kefebajusz

a kefebajuszról egy rajz

A kefebajuszt sokan keverik a Chevronnal. Valójában majdnem ugyanaz, a különbség csupán annyi, hogy az alsó része teljesen egyenes, akárcsak egy vastag festőkefe.

Kevés embernek áll jól, de akinek igen annak nagyon. Ha Te ilyen vagy soha nem vágd le, de ha mégsem vagy magadban biztos akkor ne hord, mert könnyen saját magad paródiájává válhatsz.

Legismertebb viselője Tom Selleck, de néha Brad Pitt is hordja.

Bélyegbajusz, más néven harmadbajusz

a bélyegbajuszról készült ábrázolás

A legkisebb bajusz, ami csupán a száj hosszának egy harmadát teszi ki és alsó vonala szigorúan a felső ajakig érhet. Leginkább az 1900-as évek első évtizedeiben hódított. Legismertebb viselője Charlie Chaplin és… khmm… valaki más.

Ha névről még sosem hallottál erről a stílusról az nem véletlen. Ugyanis ez a korábban népszerű stílus ma már teljesen eltűnt, amit jó eséllyel annak köszönhet, hogy a II. világháború sötét alakjáról köthető. Ma már mindenki hitlerbajuszként említi és ritka, mint a fehér holló.

Kormánybajusz

a kormánybajuszról készült grafika

A kormánybajusz formája egy régi fogantyús hajókormányra emlékeztet. Vastag, hosszú szőrzetet igényel aminek növesztése fél évig is eltarthat. Lényegében egy finoman fazonírozott, rozmárbajuszról van szó, ami gondosan van formázva. A bajusz közepét rövidebbre kell vágni, a hosszabb szélét pedig valamilyen erős formázó viasszal finom pontokká formálják, ami az arc közepe felé kunkorodik. Több fajtája létezik, például a rövid kormány ami nem nyúlik túl a száj szélén.

Ez a bajuszstílus rengeteg ápolást igényel, mivel napi szinten kell mosni, fésülni és vakszolni is. Rohanó világunkkal, a mai életmóddal ez nem igazán kompatibilis, talán ezért is kopott ki teljesen a divatból.

Angolbajusz

így néz ki az ún. angolbajusz

Arisztokratikus viselet, ami a nemesi származású brit férfiak körében volt gyakori viselet. Az angolbajusz a kormánybajusz szolidabb változata. A különbség az, hogy a “fogantyúk” nincsenek begöndörítve. Ehelyett vízszintesen oldalra nyúlnak, amit pödrő mozdulatokkal és némi szakállvakszal lehet elérni. fontos, hogy ez a bajusz semmiképp sem fedheti a szájat.

Az angol bajusz sok ápolást igényel. Nem csupán fésülni és vakszolni kell rendszeresen, de gyakran alá is kell borotválni, hogy a száj szélét ne fedje.

Magyarbajusz

az ikonikus magyar bajuszról készült rajz

Igen, viccesen hangzik, de hidd el, hogy talán mindegyik itt leírt stílus közül ma a hungarian mustache, azaz a magyar bajusz a legmenőbb és legismertebb! Egyesek szerint Ferenc Ferdinánd, az osztrák-magyar monarchia trónörököséről kapta a nevét. Tőlünk nyugatabbra már régóta azonosítják ezt a vastag, pödrött bajuszstílust a magyarokkal és egy igazi rosszfiús viseletként tartják számon. Már a vadnyugati hősök, mint  Wyatt Earp and Seth Bullock is ezt viselték, de ma is divatos hipszter körökben.

Ápolása kicsit kevesebb munkát igényel mint az előző két stílus, de többet mint az az előttiek. Mindenképp fontos napi szinten pödörni a hüvelyk és a mutató újakkal és ha magától nem áll be a formája egy kevés hajlakkal érdemes fixálni.

Patkóbajusz

patkóbajusz ábrázolása

Sokan kamionos bajuszként, vagy harcsabajuszként is nevezik. Utóbbit tévesen, mert a harcsa bajusza ennél sokkal hosszabb és vékonyabb. De a lényeg, hogy ez egy vastag, telt bajusz, amely a szájjal párhuzamosan folytatódik és az állkapocsvonalig terjed. Lényegében olyan mintha egy körszakállat az áll részen leborotválnánk. 

Egy igazán rosszfiús, macsós viselet. Viselője nem törődik a szabályokkal, egy kőkemény férfi, aki nem is piperkőc és bármikor benne van egy kis csetepatéban. Régebben kamionsofőrök, ma inkább sportolók és kidobók hordják. Nem való mindenkinek! Legismertebb viselője Hulk Hogan.

A legegyszerűbb, ha 1-2 hónapos teljes szakállból képezed. A jellemzően 2-3 centi hosszú patkóbajusz ápolása nem kíván sok gondot.

Zappa bajusz

zappa bajusz: a száj alatt is van egy szőrpamacs

A zappa bajusz a patkóbajusz rövidített változata, ami tartalmaz egy erőteljes száj alatti pamacsot is. Nevét nyilván Frnak Zappa amerikai zenészről kapta. Ritkaság.

Beardstache

beardstache, az angol bajusz és szakáll szavakból lett összerakva, csak úgy mint a végeredmény

A végére hagytuk az igazi Jolly Jokert! A beardstache-nak nem igazán vagy magyar megfelelője, mivel a szakáll és a bajusz szavak keveréke. És ez jellemzi is miről van itt szó. Ez igazából egy erőteljesebb borosta, ami mellé szinte bármilyen bajusz társulhat, de legjobban a Chevron, vagy a magyar bajusszal áll.

Szerintem a bearstache igazi menőség, ami 2021-ben is megállja a helyét. Szuper badass viselet, ami bárkit vagányabbá varázsol.

Cikkünket a szakall.hu webáruház, az Imperial Beard szakállápolási termékek forgalmazója szponzorálta.