A hagyományos borotvakéses borotválkozás titkai

Úgy gondolom, hogy borotválkoznia minden férfinak illik. Persze nem feltétlenül a csupasz “babapopsi” arc elérésére gondolok, hiszen a szakállgondozásnak is része a fazonírozó borotválás. Egy igazi úriember pedig ezt csakis gondos igényességgel végezheti. Na de mi lehetne igényesebb és férfiasabb a hagyományos, borotvakéses borotválkozásnál? …Nagyjából semmi!

A borotvakéses borotválkozás sokáig az egyetlen megoldás volt a teljesen csupasz és ápolt arc elérésére. Az elmúlt évtizedekben a biztonsági borotva, majd az elektromos és az eldobható borotvák megjelenésével azonban szinte teljesen kiment a divatból. Egyedül a borotválás nagymesterei, a borbélyok használták továbbra is a sokak számára már furcsává vált eszközt. Ma a barber shopok elterjedésével az úgynevezett “cut troat” borotvakések újra egyre népszerűbbek és vele reneszánszét éli a hagyományos borotválkozás. Mai cikkünkben ehhez hozunk közelebb téged.

Egy kis történelem

Az első összecsukható borotvakést 1680-ban készítették az angliai Sheffield-ben, melynek 1740-ben Benjamin Huntsman adta meg azt a végső formáját, amelyet ma is ismerünk. Ennek már úgynevezett hollow grind élkialakítása volt, ami egy karakteres konkáv pengélet jelen. A nyélbe behajtható penge alkalmassá tette a borotvakést a biztonságos tárolásra és szállításra, a penge formája pedig egyszerűvé tette az élezést, amit egy bőrszíjjal bárki elvégezhet, így már köszörűshöz sem kellett járni vele.

Egy összecsukható borotvakés a 19. sz. elejéről
Összecsukható borotvakés a XIX század elejéről.

Az összecsukható borotvakés népszerűsége gyorsan nőtt és évszázadokig töretlen volt. A XX. századra a borotvakések anyaga szénacél, ami ugyan hajlamosabb a rozsdásodásra, azonban jóval élesebb él alakítható ki, aminek köszönhetően a borotválkozás simábbá és irritációtól mentessé vált. Egyesek szerint a borotvakéses borotválkozás 1930-ra érte el csúcspontját, ekkor a világ fejlett részeink szinte minden férfi ilyen eszközt használt. Ezután a cserélhető pengés úgynevezett biztonsági borotvák vették át a helyét egészen az ’90-es évekig.

Ezért jobb borotvakéssel borotválkozni

Aki egyszer kipróbálja a borotvakést azután mással nem akar borotválkozni – tartják a szakavatottak. Igazuk is van, mert habár ezzel a módszerrel valóban türelmesebbnek kell lennünk, igazán precíz eredményt érhetünk el vele, szakáll fazonírozásánál pedig egyszerűen kihagyhatatlan. A szuperéles rozsdamentes acél pengék ráadásul egy húzással könnyedén suhannak át a kemény szőrszálakon, így az irritációtól is megóv minket. Nagyon fontos szempont, hogy ezzel a borotválkozással a környezetet is véded, ellentétben a most népszerű eldobható műanyag borotvákkal

Ez a módszer ráadásul egy kellemes rituálé is. Egy reggeli szeánsz ami teljesen kikapcsol minden más gondolatot. Néhány perc ami tényleg az odafigyelésről, a finom mozdulatokról szól. Sokak szerint ez egy olyan élmény, ami igazán férfit farag a fiúból.

A hagyományos borotválkozás kellékei

Ha szeretnéd kipróbálni a hagyományos borotválkozást érdemes beruháznod pár eszközre. Kicsit drágább dolog, mint az eldobható penge és a tescos borotvahab kombó, de hidd el megéri!

Borotvakés: Egyértelműen a legfontosabb, de önmagában nem elég! Óriási kínálat van a piacon, a 800 forintostól a százezres egyedi darabig. Érdemes nem a legolcsóbbat választani, de 5000 Ft fölött már jó minőségűeket találsz, pedig 10-15.000 Ft-os áron pedig akár örökös darabot.

egy modern borotvakés
Olcsó, megbízható cserélhető pengés borotva a Bluebeards Cut throat blade

Borotvapamacs: Feladata nem csupán a szappan habosítása. A pamacsolás során a szappant az arcodra juttatod, így sokkal jobban körbeveszi a szőrszálakat, tisztítja a bőrt és vérbőséget idéz elő, amely kinyitja a bőr pórusait. Ezáltal az arcbőrhöz tapadt szőrszálak kiemelkednek és sokkal eredményesebb lesz a borotválkozás. Fontos, hogy az állati eredetű pamacsokat borotválkozás előtt be kell áztatni, míg a szintetikus borotvapamacsokat elegendő átmosni. Egy jó minőségű pamacs ára 3000 Ft-tól kezdődik.

Borotvakrém, vagy szappan: Egy megfelelően habos krém elengedhetetlen kellék a nedves borotválkozásnál, ami penge megfelelő siklását segíti elő. Egy jó minőségű borotvakrém vagy szappan azonban nem csak kenőanyagként funkcionál, de a bőrt is hidratálja, ami nyugodt, jobb érzésű bőrt jelent a borotválkozás után. Sok múlik ezen, ezért érdemes a 100% természetes szappanokat választani. A minőségi termékek ára 3000 Ft, vagy afölött mozog ugyanakkor ha körültekintő vagy már 1000 ft körül is találsz ilyet.

Borotválkozó tál: A borotvakrém felverésére és felvert hab és a pamacs melegen tartására szolgál. Ezen más nem fog múlni, ezért felesleges flancolni. Ha a design nem számít, akár 1000 Ft alatt is találsz megfelelőt.

Fenőbőr, vagy borotvaszíj: A borotvakések élesen tartására való. Kb. 5000 Ft-os költség, de szinte örök életű dolog. Érdemes hozzá borotvaszíj pasztát is használni. Ugyanakkor sok borotvakés cserélhető pengés, amihez erre már nincs szükség.

Timsó: Utoljára hagytam, de ha klasszikus borotválkozásra adod a fejed a timsó blokk legjobb barátod lesz. Évszázadok óta használják a borotválkozás során vágott seb összehúzására. Sérülés esetén nedvesítsük be és nyomjuk a sérült területre. Rövid időn belül összehúzza a sebet, miközben fertőtleníti is azt.  Ne aggódj ezek a sebek nagyon vékonyak és sosem mélyek!

Következő írásunkban megtudhatod hogyan használd a borotvakést és miként néz ki a klasszikus borotválkozás folyamata az előkészületektől az utókezelésig! Ha semmiről sem szeretnél lemaradni kövesd Facebook és Instagram oldalunkat!