Körszakáll – Minden amit tudni szeretnél, de nem merted megkérdezni

A körszakáll a hivatalos megfogalmazás szerint “olyan sávosra vágott szakáll, amely a bajusszal összeérve kört alkot”. Sokáig rendkívül népszerű szakállstílus volt a férfiak körében. A 70-es évekig üzletemberek, ügyvédek, orvosok jellegzetes viselete volt, majd fokozatosan megjelent a fiatalok körében is. Nem is hiába! Ez a viselet ugyanis segít keretbe hozni az arcot, hangsúlyozza férfiasságot és persze kiváló viselet azoknak, akiknek kicsit kerekebb arcuk, kisebb álluk van. 

A körszakáll a kétezres évekre kissé visszaszorult, de úgy másfél évtized kihagyás után most újra divatba jött, hála több ismert személynek. Azonban ha Te is ezt a viseletet szeretnéd elengedhetetlen tudnod, hogy pontosan hogyan kell borotválkozni és fenntartani ezt a szakállstílust, hogy a legtöbbet hozd ki belőle. Útmutatónk mindent elárul, amit tudnod kell a körszakállakról és a stíluslehetőségeiről.

Fun fact: angolul a “Goatiee” azaz kecskeszakáll nevet viseli ez fajta arcszőrzet, míg a legtöbb nyelvben ezt arra a szakálltípusra használjuk ami csak az állon van, bajusz nélkül.

Így vágd és ápold a körszakállat

Először is ne borotválkozz, legalább egy hétig! Általában ennyi idő kell ahhoz, hogy a kívánt formát vághasd. 2-3 napos borostát nem érdemes körszakáll formára vágni, mert túl kicsi lesz a kontraszt ahhoz, hogy igazán ráérezz mennyire áll jól neked. Ráadásul a következő borotválkozásnál könnyen belevághatsz, mert nem lesz igazán egyértelmű a körvonala. 

Minél hosszabb és dúsabb a szakállad, annál több lehetőséget van a kecskeszakáll pontos fazonjának meghatározására. A növekedési időszak első fázisában a szakáll alatt viszketni kezd, de ez ne zavarjon. Ha túl kellemetlen egyszerűen egy hidratáló krémet kend be naponta 1-2 alkalommal.

Most, hogy már megnőtt a hetes szakállad indulhat a formázás! Készletedben jó ha van egy szakállvágó, vagy hajvágó készülék, egy sűrű fésű, egy hajvágó olló és egy borotva. Utóbbi lehet bármilyen éles borotva, de ha igazán precíz eredményt szeretnék akkor hagyományos kinyitható pengés borotvával kell dolgoznod. Ezenkívül persze legyen jó minőségű borotva hab és after shave is kéznél, ha a szakállad hosszú akkor pedig szakállolaj.

Ha felszerelkeztél, kövesd ezeket az egyszerű lépéseket, amelyek a tökéletes körvezetnek:

 1. Fésüld meg az arcszőrzetet, hogy eltávolítsd az esetleges gubancokat és fürtöket!
 2. Ha hosszabb a szakállad vágd egységes hosszúra a szakállvágó trimmelő fejével.
 3. Válaszd ki a kívánt stílust és hosszúságot. (A körszakáll különböző stílusait cikkünk második részében mutatjuk be.)
 4. Vágd le a szakállad a nyaki részről, majd vázold fel a kívánt szakállstílus kontúrját.
 5. Tükörben figyelve kezd el vágni a szakállvágóval a kívánt kontúr mentén. Vigyázz, hogy nehogy egyszerre túl sokat vágj le, így inkább indulj ki szélesebb kontúrból! Az is fontos, hogy menet közben folyamatosan ellenőrizd a szimmetriát!
 6. Öblítsd át az arcod és a pengés borotvád egyaránt meleg vízzel, mivel ez előkészíti a borotválkozáshoz! Kend be borotvazselével a kecskeszakállhoz nem tartozó részeket, majd könnyed és óvatos mozdulatokkal borotváld simára az arcod pengés borotvával!
 7. Mosd le az arcod hideg vízzel és egy tiszta törölközővel szárítsd meg!
 8. Használj kedvenc borotválkozás utáni terméked, mondjuk egy jó minőségű after shavet.

Ha hangsúlyos körszakállat szeretnél 1-2 naponta érdemes borotválkozni. Az igényes megjelenés érdekében pedig heti egy alkalommal érdemes így gondozni a szakállad:

 1. A kőrszakállat egy egyenes, sűrű hajvágó fésűvel fésüld át a szőr növekedésével ellentétes irányban.
 2. Egy hajvágó olló segítségével vágd le a kilógó szőrszálakat, hogy egyenletessé varázsold azt.
 3. Az álladnál egyenesítsd ki és vágd a kívánt hosszra. A természetes megjelenés érdekében ezt ollóval tedd és kövesd az állad formáját!
 4. Végül kend be szakállbalzsammal vagy olajjal ami kondicionálja és hidratálja szakállad.

Ez a legprofibb borbély metódus, de ha már gyakorlott vagy és egy minőségi szakállvágó készüléked is van akkor megoldhatod csuklóból az egészet. Például így:

https://www.youtube.com/watch?v=To9LRbpqJUo
Klasszikus körszakáll (Goatee) vágás Braun készülékkel.

Kíváncsi vagy mennyi különféle stílusa van a körszakállnak? Szeretnéd megtalálni a hozzád illőt? Következő cikkünkben megtudhatod. Kattints: Ezek a legjobb körszakáll stílusok