Pattanások a hajvonalon – Ezért alakul ki és így szüntesd meg!

A pattanások a hajvonalon.A pattanásos homlok nem a legszebb látvány. Még egy tini életét is megkeseríti, egy külsejére igényes férfi számára azonban a legnagyobb katasztrófák egyike. Kialakulásuk gyakran elkerülhetetlen a hormonális változásokon átmenő serdülők számára, de ha felnőttként jelentkeznek az már egyáltalán nem normális. Saját tapasztalatból tudom mennyire megkeseríti az ember életét, de szerencsére azt is megtanultam, hogyan szüntessem meg őket.

A homlokon lévő pattanások szerencsére legtöbb esetben nagyon jól beazonosítható problémára utalnak. Főként elhelyezkedésük és formájuk alapján magunk is megállapíthatjuk, hogy mi húzódik a háttérben. Szerencsére a legtöbb esetben akár bőrgyógyász segítsége nélkül is egyszerűen orvosolhatjuk a problémát. Most a hajvonal menti pattanásokról lesz szó, de későbbi cikkeinkben más típusú pattanások megoldására is adunk tippeket.

pattanások a hajvonalon
A jellegzetes pattanások a hajvonal mentén húzódnak a homloktól egészen a halántékon át.

Mitől alakulnak ki a pattanások a hajvonalon?

Ha a homlokunk felső részén, illetve a haj vonalánál kicsi, piros pattanások jelennek az gyakran, az emésztés, illetve a hólyag problémáira utal. Az ilyen pattanások nem gennyedzenek, ezáltal nem kinyomható aknékra, sokkal inkább kiütésekre hasonlítanak. Az pici piros pöttyök alattomosan támadnak, de ha a kiváltó ok nem szűnik meg a kezdetben egy-egy ártalmatlan kis pöttyből sűrű félkörívben húzódó, viszkető pattanáserdő alakulhat ki. Előrehaladott állapotban már az arc távolabbi részeire és a haj alá is elterjed.
Leggyakrabban akkor jelennek meg, ha túlterhelt az emésztőrendszered, de az is lehet, hogy egyes bélbaktériumok és gombák szaporodtak el benne túlzott mértékben. Gyakran társulnak hozzá olyan tünetek, mint a gyakori széklet, puffadás, bizonyos élelmiszerek utáni kellemetlen hasi érzések. 

Hogy megszabadulj a homlokvonal mentél lévő csúnya aknéktól első sorban a táplálkozásodon kell változtatni. Az alábbi tanácsokat fogadd meg, hogy pár héten belül megszűnjenek tüneteid!

  • Ne étkezz többször napi 3-4 alkalomnál és az étkezések között teljen el legalább 3-4 óra. Igyál minél több tiszta vizet, citromos vizet, illetve gyógy- vagy zöld teát.
  • Fogyassz kevesebb csokoládét, chipszet, nagyon olajos, zsíros, vagy cukros ételeket, szénsavas üdítőt.
  • Fontos, hogy kerüld az alkoholt és a kávét, sőt gyakran ezek elhagyása önmagában is megoldja a problémát, míg nélkülük szinte megoldhatatlan.
  • Segít ha napi 20-30 percet mozogsz, lehetőleg szabad levegőn, mert ez segít beindítani a pangó emésztőrendszert. Futás, biciklizés tökéletes.

Létezik csodaszer a hajvonal mentén megjelenő pattanásokra?

Csodaszerek nem léteznek, de ha gyors eredményt szeretnél a fentieken túl érdemes kipróbálnod a feketekömény-magolajat. Ez a bioboltokban kapható nagyszerű olaj meglepően hatásos az emésztési problémákra. (Ez nem csak mese, saját tapasztalatból tudom.) A bélbaktériumokat, kiölni a nem hasznos gombákat, feloldani a letapadt nyálkákat és kiüríti azokat a szervezetből. Fogyassz napi 2 teáskanállal étkezés előtt. A tünetek pár nap múlva megszüntetnek. Először a kis pattanások színe elhalványul, majd egyszerűen leszáradnak. A tartós hatásért folytasd a rutint legalább 2 hétig!

Fontos megemlíteni, hogy a hajvonalnál megjelenő pattanások utalhatnak még allergiás reakciókra és a zsíros bőr nem megfelelő tisztítására is. ezért kerüld a kőolaj-származékokat, vagy szilikont tartalmazó kozmetikumok használatát, ne tisztítsd túl sokszor, vagy túl erőteljesen a homlokod! Ritkábban azonban jele lehet hormonális problémáknak, ezért ha a fenti tanácsok nem segítenek érdemes felkeresned egy bőrgyógyászt.