Szakállfestés házilag – Így csináld!

Sok férfi számára elképzelhetetlen, hogy bármijét fesse, azonban egyre több harmincas, negyvenes férfi érzi úgy, hogy szívesen elfedné fakuló tincseit arcszőrzetén. Mi úgy gondoljuk mindenki nézzen ki úgy, ahogy lelki szemei előtt elképzeli önmagát, ezért semmiképp sem ördögtől való a festékek használata.

A szakáll és a bajusz festése persze nem csak az életkor miatt juthat eszedbe. Sok más esetben is óriási segítség lehet. Például akkor, ha arcszőrzeted nem egységes színű. Az én hajam például egységes sötétbarna, a szakállam viszont a barna mellet elég sok vörös, szőke és néhány ősz szállal is meg van áldva. Korábban sokszor szerettem volna szakállat növeszteni, de az összevisszasága mindig eltántorított. Ilyen esetben lehet jó a szakállat festeni! De azoknak a férfiaknak is nagy segítség, akik gyenge szálú arcszőrzetüket szeretnék kissé hangsúlyosabbá tenni.

A szakállfestés azonban nem csak játék és mese! Nagyon könnyű elrontani, ami után sírva nyúlhatsz a borotváért. Ezért összeszedtünk néhány tanácsot egyenesen a barberek műhelyéből. Ha először fested a szakállad, és nem szeretnél úgy kinézni, mint aki egy szilveszteri szakállparókát visel, tartsd szem előtt ezeket a tippeket, majd söpörd be az elismerő női pillantásokat, mert még a legrafináltabbak sem fogják észrevenni a trükköt 😉

( Megjegyzem, korábbi írásainkban már kitárgyaltuk, hogy a szürke róka stílus most nagyon szexi, ezért őszülő hajadon, vagy szakálladon nem biztos, hogy alapból változtatni kell. Sőt sok esetben az ősz hatást kihangsúlyozó hamvasítás lehet a nyerő választás. )

Fun Fact: Tudtad, hogy az USA-ban a 40 és fölött férfiak 14%-a kipróbálta, vagy rendszeresen festi szakállát?

Festés, vagy színezés?

Mielőtt belevágunk el kell döntened, hogy mennyire tartósan szeretnéd szakállad színét módosítani. Ahogy a haj esetében itt is lehetőséged színezni, vagy véglegesen festeni.

A színezés során a festék a szőrzetet csupán befedi. Ez a megoldás egyszerűbb, mivel általában csak fel kell kenni, pár perc alatt megszárad és kész is. Létezik kifejezetten szakállszínezésre való krém, szempillaspirálra hasonlító spirálos tussal ellátott korrektor, valamint fedőbalzsam szakállra. (Hamarosan készítünk ezekről tesztet is!) A szakállszínezés tehát kevésbé kockázatos és általában kíméletesebb a szőrzettel, cserébe kopik, akár egy arcmosás alatt is képes láthatóan fakulni. Bár vannak igen jó minőségű szakállszínezők is, amik akár több napig tartanak, de ha rosszabbat választhatsz akár a ruhádat is összefoghatja.

A festés azonban kémiai reakció során változtatja meg a szőrzet színét, ami gyakorlatilag addig úgy marad amíg le nem vágod, vagy le nem nő. Ez a megoldás bonyolultabb azonban ha jól sikerül akkor a festés nem csak tartós, de élethűbb is és általában sokkal nagyobb színválasztékból választhatsz. Ráadásul mivel elég megismételni 3-4 hetente, olcsóbb is.

Mi most a festés megoldással foglalkozunk, de hamarosan olvashatsz többet a színező/fedő megoldásokról is.

férfi szakállfestés után

Megfelelő színválasztás

A szakállfestékek általában a természetes színű hajfestékekhez hasonló színskálával rendelkeznek. A szőke, világos-, közép- és sötét barna, valamint fekete árnyalatai mellett általában ősz, vagy hamvasító festéket is találsz. Nagyon fontos azonban, hogy mindenképp kifejezetten férfiaknak szánt szakállfestékkel dolgozz! A női hajfestékek NEM jók, mert ezekbe mindig kevernek fényanyagot és mellékszínt is, ráadásul annyira erősek, hogy a természetes színű szálakat teljesen elfedő egységet hoznak létre. Hidd el, borzalmasan fog kinézni rajtad.

Azért is fontos, hogy minőségi szakállfestéket válassz, mert az olcsóbb festékek idővel elkezdenek “vörösödni”. Az ilyen termékek azonban úgy lettek kifejlesztve, hogy a színárnyalatot stabilan tartsák.

szakállfesték színek
Általában ezen természetes színek közül választhatsz festéket.

TIPP: Ha nem találsz tökéletesen megfelelő színt, akkor választ az egy fokkal sötétebbet és hagyd fent pár perccel kevesebb ideig.

Ha nem sikerül megválasztani a megfelelő színt, kérd fodrászod, barbered segítségét aki hajadhoz illő egységes, de nem túl agresszív színű festéket tud ajánlani!

Előkészületek a szakállfestéshez

Az első lépés a szükséges összes kellék összegyűjtése. A szakállfestéshez a festéken kívül szükséged lesz egy gumikesztyűre, egy applikátorra (ez egy kicsi ecset amit jellemzően mellékelnek a festékhez), egy csészére amiben összekevered a festéket, papír- vagy textiltörölközőre, vazelinre, szakállsamponra és szakállolajra. Legyen közelben szakállfésű és borotva is!

Néhány tanács amit érdemes megfogadnod:

  • Az első festés előtt egy nappal érdemes egy színpróbát végezni egy pici részre kenve, így megelőzheted a nagyobb balesetet és az is kiderül, ha bőröd allergiás lenne az anyagra.
  • Arról megoszlanak a vélemények, hogy festés előtt érdemes e mosni a szakállat. Véleményem szerint nem! A festék jobban beépül a szőrzetbe ha az nincs frissen mosva és nincs bekenve semmilyen krémmel, vagy olajjal.
  • Festés során viselj olyan pólót és nadrágot, amit nem sajnálsz. Egészen biztos, hogy festékes lesz, amit a ruhából már lehetetlen kimosni. Szakállfesték mindenhova eljuthat, ezért jobb eltenni, vagy letakarni a környékben található tárgyakat is.
  • Használj gumikesztyűt, mert a festékben található ammónia az apró bőrsebeket csúnyán kicsípheti, de a nem sérült bőrt is erősen szárítja.

FONTOS! A festés előtt 1-2 nappal már NE borotvált fazonra szakállad, mert a frissen borotvált bőrt irritálja a festék, ami akár a véráramba is juthat. A fazonírozást ezért mindig a festést követően érdemes megtenni.

A szakállfestés lépései

Ha minden előkészület adott akkor vágjunk bele! Ezeket a lépéseket kell tenned:

  1. Szakállad körvonalát kend be vazelinnal! Ez megakadályozza, hogy a festék befesse az arcbőröd és a természetes hatást elérd.
  2. Keverd össze a festéket! Ezek a készítmények általában kétkomponensűek. Keverés után azonnal kend fel, mert rövid időn túl már használhatatlanná válik.
  3. Az aplikátor ecsetnek csak a hegyét mártsd bele a festékbe és kend szakálladra. Mindig fentről lefelé kend és ne körkörösen! Ügyelj arra, hogy elegendő festék kerüljön fel és minden szőrszál be legyen fedve.
  4. Várd meg a csomagolás szerinti időt mielőtt lemosod. Ez lehet akár 5 perc is, vagy sokkal több. Ha biztosra akarsz menni az idő lejárta előtt egy pici részt papírtörlővel törölj le, hogy meglásd a végső színt.
  5. A már szárazzá vált festéket most le vízzel, majd rögtön samponnal. Használj speciális szakállsampont, vagy férfiak számára ajánlott, festett hajra való sampont.

Ne aggódj, a művelet egyszerű, a lényeg inkább az előkészületeken és a használt termékek minőségén műlik. Mielőtt belevágsz megnézheted ezt az angol nyelvű videót is, hogy a főbb lépéseket gyakorlatban is láthasd.

A festett arcszőr gondozása

Egy igényes férfi számára teljesen alapvető, hogy az arcszőrzetet gondozni is kell. Ez fokozottan igaz, ha a szakállad festett. Fakulást és a természetellenessé válását így meggátolhatod, valamint megelőzheted a szakállkiütést, vagy a korpásodást, ami a festés miatt sokkal könnyebben kialakulhat.

Festés után közvetlenül fésüld ki szakállad. Használj speciális szakállfésűt, majd kenj fel egy kevés balzsamot, ami megnyugtatja arcbőröd. Ezután ápold szakállolajjal, vagy argánolajjal is. Vigyázz, mert szakállolajból hihetetlenül kevés kell! Két cseppet tenyereiden eloszlatva kenj szakálladra. Ez bőven elég lesz ahhoz, hogy puhábbá táplálttá váljon a szőr, viszont ha többet kennél zsírossá válna.

Hetente 2-3 alkalommal szakállsamponnal mosd meg szakállad, majd a fenti műveletet ismételd meg! Persze fésülni akár naponta is lehet.

Záró gondolatok

Habár a szakállfestés egy nehéz feladat, amit jó profikra bízni fenti leírásunkkal akár magad is kipróbálhatod. Persze a legelső alkalommal érdemes, ha barberre bízod és ellesed az általa tett lépéseket, illetve a használt termékeket.