Így válassz frizurát arcforma alapján

Az öltözékekhez hasonlóan a hajstílusok sem állnak mindenkinek jól, azonban míg ruhádat könnyen cserélheted egy-egy rosszul megválasztott frizura hosszú hetekig rajtad marad. Ha a frizura öltöztet, a megfelelően kiválasztott frizura igazi egyéniséggel ruház fel. Ha pedig adottságaid és lehetőségeid jól ismered fel az harmonikus és magabiztos megjelenést biztosít számodra.

Mindenkinek egyedi arca van, de vannak olyan formai adottságok, melyek alapján könnyebben megállapíthatod, hogy neked mi áll a legjobban, mit kérj a fodrászodtól. A megfelelő frizura pedig a haj minősége mellett a arcformádtól függ leginkább. Ezeket az arcformákat 7 kategóriába soroljuk.

A fej- és arcforma meghatározása

De hogyan lehet valójában meghatározni, hogy milyen alakú az arcod? Nem túl relatív ez? Nos, nem! Az arcformád a méretek adják: a homlok, az arccsont, az állkapocs és az áll szélessége, valamint az állcsúcs és a homlok teteje közötti távolság határozza meg. Csak egy mérőszalagra van szükséged és egzakt mérés alapján tudhatod meg arcformád.

a férfi arc arányai
 1. Homlok: Mérd meg a két szemöldökív csúcsa közti távolságot.
 2. Arccsont: Mérd meg az arccsontod távolságát a leginkább kidudorodó részeknél.
 3. Állkapocs: Mérd meg az állad hegyétől az állkapocs hajlatáig tartó terület hosszát és szorozd be kettővel.
 4. Archossz: Mérd a hajvonal közepétől az áll hegyéig.

Miután megvannak a számok vedd azt ami mind közül a legnagyobb és hasonlítsd össze az alábbi leírás szerint, hogy megtudd, melyik típusba tartozol.

Férfi arcformák
 • Ovális arcforma: Az arc hossza nagyobb, mint az arccsont szélessége, a homlok pedig nagyobb, mint az állkapocs. Az állkapocs szöge inkább lekerekített, mint éles.
 • Téglalap arcforma: Az arc hossza a legnagyobb. A homlok, az arccsont és az állkapocs mérete hasonló.
 • Háromszög arcforma: Az állkapocs nagyobb, mint az arccsont, amelyek nagyobbak, mint a homlok.
 • Kerekded arcforma: Az arccsont és az archossz hasonló hosszúak. Ezek nagyobbak, mint a homlok és az állkapocs, amelyek szintén hasonló számmal rendelkeznek. További jellemzője, hogy az állkapocs nem kontrasztos, csak alig, vagy egyáltalán nem is látszik.
 • Szív arcforma: A homlok mérete nagyobb, mint az arccsont és az állkapocs. Az áll hegyes.
 • Négyzet arcforma: Minden szám meglehetősen hasonló, az állkapocs kontrasztos és szöge inkább éles, mint lekerekített.
 • Gyémánt arcforma: Az arc hossza a legnagyobb. Ezután csökkenő sorrendben: arccsont, homlok és legkisebb az állkapocs. Szintén kontrasztos, akár hegyes áll jellemzi.

Ha már tudod melyik arcforma jellemző rád, akkor lássuk mely frizurák lehetnek a legjobb választások!

Ovális arcforma

Ha ebbe a kategóriába tartozol akkor szerencsésnek mondhatod magad, mert ez a legsokoldalúbb forma. Remekül áll egy pompadour, quiff, a klasszikus elválasztott vagy akár tüsire vágott fazon. Kísérletezz bátran!

különböző férfi arcformák és hajak

Téglalap alakú arcforma

Érdemes kihangsúlyozni férfias állkapcsod, ezért kerüld a túl hosszú hajat és szakállat. Remekül állnak a klasszikus viseletek, akár egy erősen elválasztott stílus is, vagy az amerikaias “ivy league” stílus. Az alányírt és az átmenetes fazonok is nyerők, a túlzottan hátranyalt, valamint a fönt is tüsi rövidségű frizurát viszont mellőzd!

férfi frizurák és arcformák

Kerekded arcforma

Mivel fejformád kerek szögeltes frizurával érdemes ellensúlyozni. Remek választás lehet a quiff akár átmenetes vágással, vagy a magasabb pompadour stílus is. Ha személyiségedhez illik extrémebb kócos “faux hawk” stílust remek lehet, de felejtsd el a hosszú és a tüsi hajat ugyanúgy mint a fej formáját követő lefésült stílusokat!

a férfi arcformákhoz illeszkedő frizurák

Szív alakú arcforma

Fontos, hogy ellensúlyozd a keskeny állad oldal, ezét ne válaszd a túl rövid, sem az alányírt fazonokat. Olyan hajstílust válassz aminek oldalt is van hosszúsága, különösen jól áll a textúrált haj.

melyik férfinek melyik frizura áll jól az arcformája alapján?

Négyzetes arcforma

Hangsúlyozd ki erős állkapcsod, hiszen az minden férfinak jól áll. A túl hosszú és túl rövid kivételével sok minden jól állhat, leginkább az alányírt undercut, a quiff és az elválasztott, vagy hátrafésült stílus lehet a nyerő.
Óvakodj azonban a túlzottan klasszikus hajviseletektől!

négyzetes arcú férfiak

Háromszög arcforma

Kerüld a túl rövid és túl hosszú fazonokat., ezért próbáljon meg egy oldalsó részt. Jól állhat a hátrafésült, vagy a quiff stílus, esetleg a férfikonty.

háromszögletes arcforműjú férfiak

Gyémánt arcforma

Ez a legritkább fejforma, különlegessége miatt sok férfi modellre jellemző. A széles arccsontot azonban mindenképp érdekesebb hajstílussal kell kompenzálni. Jól állnak az alternatív fazonok sok textúrával, vagy rendezetlenséggel.

ún. gyémánt arcformájú férfiak

Bízom benne, hogy a fentiek segítségedre lesznek amikor kiválasztod következő frizurádat!