Az ősz haj ápolása

Az ősz haj ápolása de miért is őszülünk? Megállítható a haj kifehéredése?

A hiedelem szerint a gondok miatt őszülünk meg, de valójában szó sincs erről. Hajunk kifehéredésének ugyanis kizárólag genetikai tényezői vannak és szüleinkhez hasonló módon és életkorban fog bekövetkezni őszülésünk. A stressz minimálisan valóban ronthat a helyzeten, de semmiképp sem őszülhetünk meg egyik napról, vagy akár évről a másikra. Az ezzel kapcsolatos vélemények általában alaptalan hiedelmekből adódnak.

Most, hogy látszólag már lelőttem a poént elárulok, hogy aggódnod mégsem érdemes! Hogy miért? Kiderül ha végig olvasod 🙂

Az őszülés hogyan következik be? Nos, a hajban található pigmentszemcséket termelő sejtek, nevezetesen a melanocyták a szőrtüszőben helyezkednek el és kétféle pigmentet termelnek: a fekete vagy sötétbarna színű eumelanint, illetve a vöröses-sárgás fenomelanint. A melanin ezután a hajat felépítő fő fehérjét, a keratint termelő sejtekbe, a keratocytákba kerül.

Amikor a melanocyták aktivitása lecsökken kevesebb pigment kerül a hajszálakba, azok világosabb színűek lesznek. Az idő előrehaladtával a melanocyták elhalnak, ezzel megszűnik a színtermelés, vagyis az adott hajszál a következő kinövéskor ősz lesz. Ez általában úgy következik be, hogy a hajszál kihullik, majd már ősz hajszálként nő újra.

Jó hír: a haj őszbe borulása a férfiak számára semmiképp sem tragédia, sokkal inkább az érettség egyik lépcsőfoka és egy lehetőség arra, hogy újragondoljuk stílusunkat, megjelenésünket.

ősz haj ápolása
Georgy Clooney ősz hajjal sármos igazán
ősz haj ápolása stalonne
Nem vitás, Sylvester Stalonne is jobban fest, ha nem festet.

Ősz haj festése és színezése

Ha valaki idejekorán elkezd őszülni, az elgondolkodhat rajta, hogy elfedje fehérré váló tincseit. Ilyenkor arra kell ügyelni, hogy a természetes hajszínhez hasonló festéket/színezőt válasszunk. Ne legyen túl sötét vagy túl világos, mert amikor elkezd nőni a haj, a hajtőnél a még eredeti színű hajszálakkal együtt rögtön látszódni fog a különbség. Aki festésre adja a fejét annak azzal is számolnia kell, hogy gyakran, akár 2 hetente újra meg kell ismételnie a műveletet, mivel a lenövés fehér hajtővel igencsak árulkodó.

A hajfestésnél férfiak számára léteznek jobb alternatívák is! Az egyik a hajszínezés. Vannak direkt férfiaknak készített színező termékek, melyek úgy fedik az az ősz hajszálakat, hogy nem maradnak fixen a hajban, hanem a hajmosás alkalmával kopnak kikopnak, így sokkal természetesebb átmenetet adva két színezés között.

Az ősz haj kezelése és a hamvasítás

Mivel az ősz haj sokkal erősebb és merevebb, így szüksége van puhításra. Ennek érdekében hajmosás után használj hidratáló balzsamot, ami visszaállítja a száraz haj nedvességtartalmát.

Ha a igazán friss és ápolt megjelenést szeretnél, akkor a hamvasító samponok (silver shampoo) használatát javasoljuk. Ellentétben a festéssel és a színezéssel hamvasítók hatása csak a következő mosásig tart és nem fedik, csak enyhe változtatják, frissítik a hajad. Az ilyen samponok eltüntetik a nem kívánt sárgás tónusokat, és hajadnak egy természetes, ezüstös árnyalatot kölcsönöznek. Nem hiába, a hamvasítás ma óriási divat és nagyon menőnek számít a nők szemében is.

Az ősz haj ápolása a frizura kialakításánál is fontos szerepet tölt be.
Mivel az haj sokkal erősebb és durvább ősz nem árt tudni, hogy a frizura kialakításának is eltérő technikája van. A tompa vágási technikák helyett, textúrált megoldást javaslunk ami lágyítja a haj küllemét. De egy jó fodrász ezt tudni fogja.

Most hogy már ismered a három megoldást az ősz haj őszülésre dönthetsz a hajfestés a színezés, vagy a hamvasítás között. Én azt javaslom tegyél próbát az utóbbival, mert most igazán divatos és így őszülésedet méltósággal viseled.

Kiemelt kép: Calle Artmark