Hogyan növessz gyorsabban szakállat?

Összeszedtük a legjobb tippjeinket szakállnövesztés gyors eléréséhez!

Még a modern korban is él az a tévhit, hogy a pasik nem értenek a stílushoz. Pedig a történelem során a férfiaknak mindig is élen kellett járniuk a divatban. Persze, a legtöbben közülünk most sem tudják megnevezni a milánói top tervezőket, de ez nem jelenti azt, hogy minden divatról megfeledkezve vándorolhatunk az életben. 

Ehelyett a férfidivat egészen másképp néz ki, mint a női divat (és még ez is durva leegyszerűsítés). Míg a nők talán a gyorsan változó trendeket fürkészik, addig nekik évtizedek óta nem kellett újra feltalálniuk a lábszárfrizurát. Eközben nézz meg egy 10 évvel ezelőtti szakállstílust, és az ma már teljesen elfogadhatatlan. És ez még 10 év múlva is így lesz.

Ha bármilyen reményt szeretnél arra, hogy divatos szakállad legyen, először is el kell sajátítanod a szakállnővesztés trükkjeit. Persze, sokatoknak ez valamilyen formában sikerülni fog mindenféle praktika nélkül is. Vagy mégsem? Természetesen a szakáll növekszik magától, de akkor az azt jelenti, hogy nem is kell próbálkoznod azért, hogy jobb legyen?

Sok mindent tehetsz azért, hogy befolyásold, hogy a szakállnövesztés milyen sebességgel történik. Ha gyorsabban, sűrűbben vagy szebben szeretnél szakállat növeszteni, van néhány tipp, amit meg kell tanulnod. Szerencsére itt mindent megtalálsz, amit érdemes tudni.

Bőrápolás – a szakállnövesztés elengedhetetlen összetevője

A szakáll ápolása és szakállnövesztés a bőrápolással kezdődik. A szőrtüszők a felhámban helyezkednek el. Ráadásul a szőrnek át kell nőnie a bőrön, mielőtt a látható szakállad részévé válhat. Ha a szakállnövesztés olyan lenne, mint a növénytermesztés, akkor a bőrödnek kellene a termékeny talajnak lennie a férfias szakállad számára. Oké, ez a hasonlat egy kicsit furcsa, de érted a lényeget.

A bőrápolásnak különböző formái vannak, és mindegyik a maga nemében fontos a szakállad számára. Először is tiszta bőrre van szükséged. A bőrt megfelelően hidratálva is kell tartanod. Talán a legfontosabb a bőröd külső pH-értéke. Ha itt már picit kezded elveszíteni a fonalat megértjük, de van még tovább is, hiszen magáról a szakállról is gondoskodnod kell. Nézzük meg mindezt közérthetően. 

A hámlasztással kezdődik

Férfi egy bőrápoló arcmaszkkal

Ha nem ismered a gyakorlatot, a hámlasztás a bőr gyengéd súrolását jelenti. Célja, hogy megtisztítsa a pórusokat a szennyeződésektől, az olajtól, az elhalt hámsejtektől és bármi mástól, ami ott rejtőzhet, így segíti a szakállnövesztés folyamatát. A hámlasztás a szőrtüszőket is megtisztítja, és ennek a műveletnek a fontossága nyilvánvalónak kell lennie. Ha már régóta próbálod kitalálni, hogyan szabadulhatsz meg a szakáll korpájától, figyelj!

Szóval, így csináld! Hetente egy-két alkalommal hámlasztani kell. Ezt megteheted a zuhany alatt vagy a mosdókagylóban. Kíméletes arclemosót és puha bőrhámlasztót érdemes használni. A bőrhámlasztó lehet egy hagyományos mosdókendő, vagy vehetsz egy szivacsot. Mindaddig, amíg nem lesz tőle piros vagy nyers az arcod, ez is megteszi a dolgát. 

A szappannal finoman súrold le az arcodat, majd öblítsd le. Az egésznek mindössze néhány percig kell tartania. Sokkal egyszerűbb, mint azt a legtöbb srác feltételezi, mielőtt először kipróbálná. Amikor belevágsz a hámlasztásba, két dolgot ne feledj. Először is, következetesnek kell lenned. Nincs értelme havonta egyszer hámlasztani. A következetesen tiszta pórusok és tüszők egészséges szakállat növesztenek. Másodszor, a hámlasztásnak nem szabad fájnia. Nem szabad, hogy fájdalmat vagy sérülést hagyjon maga után. Egy enyhe bizsergető érzés rendben van, de ha ennél több, az azt jelenti, hogy túl durva, és ezzel csak ártasz, de nem használsz.

Hidratálni kell

Ha a hámlasztás a csata fele, a szakállnövesztés elengedhetetlen összetevője a hidratálás. A száraz bőr több okból is borzalmas a szakállnövekedés szempontjából. Először is, durvábbá teszi a bőrt. A szakállnak keményebben kell dolgoznia, hogy átjusson ezen az érdes rétegen. Ez göndörödőbb, durvább és kevésbé egyenletes szakállnövekedéshez vezet. 

Ha ez nem lenne elég, a száraz bőr hajlamos az irritációra és hasonló problémákra is. Az irritált bőr nem egy termékeny állapot a szakállnövesztéshez. Persze, ettől még lesz némi arcszőrzeted, de ha pompás szakállat szeretnél, kerüld a száraz bőrt.

Bónuszként a hidratálás általában jót tesz a bőrödnek. Segít fiatalosnak és általában véve vonzóbbnak tűnni. Ez szerinted is egy olyan dolog, amiért érdemes beépíteni a rutinodba az arcbőr ápolást? 🙂 

Férfi nyírja a szakállát

A bőrápolás átmegy a hajápolásba

Ahogy nő a szakállad, egyre nehezebb lesz a bőröd ápolása. Mindaz, amit korábban is csináltál, továbbra is fontos, de váltanod kell az eszközökben. Ahelyett, hogy arckrémet használnál a hidratáláshoz, szakállolajat és hidratáló szakállsamponokat alkalmazz inkább. 

A hámlasztás is változik. A szakáll végül egy védőréteget képez, ami megnehezíti a húsos részek súrolását. Az egyszerű megoldás az, hogy magát a szakállat használjuk hámlasztószerként. Használj egy jó sampont/kondicionálót, és masszírozd be a szakállas részt az arcodon. A szőrszálak dolgozni fognak, hogy kitisztítsák a pórusokat, a szappan pedig felold mindent, amivel leöblítheted az arcodat, és frissnek érezheted magad.

Ha jól csinálod, ugyanolyan jól fogod érezni magad szakállas arcod mosása után, mint amikor sima volt a bőröd.

Türelem kell hozzá

Bármennyire is tökéletesen ápolod az arcodat, a szakállnövekedés nem egyenes vonalban történik. Lesznek olyan időszakok, amikor csak úgy cirkálsz, és lesznek olyanok, amikor a szakállad idegesít, vagy úgy érzed, hogy a növekedés lelassult. Mindez normális. 

A legfontosabb dolog, hogy mindezek alatt megőrizd a türelmedet. Ha viszket az arcod (ami rendkívül gyakori), akkor érdemes pihentetni, átvészelni ezt az iődszakot türelmesen. Végül a szőrszálak hosszabbak és puhábbak lesznek, és megszűnik a viszketés. Ha a dolgok egyenetlennek tűnnek, ne próbáld meg ápolni őket, hogy engedelmeskedjenek (legalábbis a növekedés első két-négy hetében). Az csak visszavetné amit eddig elértél. Maradj türelmes, és olyan szakállat növeszthetsz, amely egy magazin címlapjára való.

Egy kis lecke a hormonokról

A bőrápolás kulcsfontosságú, de a szakállnövekedést nem éppen ez diktálja. Az egészséges szakállhoz egészséges bőrre van szükséged, de a testednek azt a részét, amely meghatározza, hogy milyen gyorsan és milyen sűrű szakállat képezel, mindezt a hormonok szabályozzák. Ehhez a tényhez jó és rossz hírek is kapcsolódnak. A jó hír az, hogy sokat tehetsz azért, hogy természetes módon szabályozd a hormonjaidat és elősegítsd a fantasztikus szakállnövekedést. A rossz hír az, hogy ez sokkal több erőfeszítést és fegyelmet igényel, mint az egyszerű arcmosás.

A legfontosabb összetevők

Sok különböző hormon járulhat hozzá kisebb mértékben a szakállad “minőségéhez”, de a legtöbbször két kulcsszereplő van: a tesztoszteron és a dihidrotesztoszteron (DHT). Ezek közül is inkább a legtöbbször a DHT az, ami azt mondja a szőrtüszőknek, hogy kezdjenek el dolgozni a szakáll növesztésén. Mégis, a DHT a normál tesztoszteronból szintetizálódik, így a telt szakáll elérése érdekében mindkét hormon termelését meg kell próbálnod elősegíteni. A következő néhány szakaszban megtudhatod, hogy pontosan hogyan kell ezt megtenni.

Alvás – a szakállnövesztés jó barátja

A legfontosabb dolog, amit a szervezeted egészséges hormonszintjének elősegítése érdekében tehetsz, az alvás. Elegendő alvásra van szükséged, méghozzá jó alvásra. A legtöbb férfi számára ez 7-10 órát jelent minden egyes éjszaka. Figyelj az alvásra is, hogy a szakállnövesztés menetének kedvezz!

Szenvedtél már valaha a reggeli fásultságként emlegetett férfias küzdelemtől? Persze, hogy volt. Valószínűleg hallottál már olyan magyarázatokat a reggeli fáradtságra, amelyek teljesen tévesek. Talán azt hallottad, hogy ez egy természetes reakció, ami megakadályozza, hogy egy férfi ágyba vizeljen. Talán azt hallottad, hogy az álmaidhoz van köze. Mindkettő téves. A valóságban a reggeli fásodás a megnövekedett tesztoszterontermelés következménye. A szervezeted által termelt tesztoszteron nagy része akkor szintetizálódik, amikor REM alvásban vagy (ez a mély alvás). Ha nem alszol eleget, vagy nem érsz el jó REM ciklusokat, a tesztoszterontermelésed csökken. Ez pedig rosszat tesz a szakálladnak.

A legtöbbetek számára a különbség a foltos, kócos szakáll és egy férfimagazin címlapján való szereplés között az idő. Ha több időt szánsz az alvásra, akkor minden rendben lesz. Néhányatoknál az alvás minősége a probléma. Bármennyire is próbálsz eleget aludni, mégis fásultan ébredsz, és a délután közepén már küzdelmes a napod. Ha ez ismerősen hangzik, akkor ki kell derítened, mi öli meg az alvásodat.

Találgathatsz, vagy rátérhetsz a lényegre, és felkereshetsz egy alvásszakértőt. Ők elvégzik a teszteket, és segítenek optimalizálni az alvási rutinodat. Amint ezt megteszed, a szakállas nirvánában leszel. És általában véve egészségesebb leszel, szóval ez elég király.

Testmozgás 

Ez már kezd hasonlítani minden egészségügyi és fitnesz tanácsra, amit valaha is láttál, igaz? Ennek oka van. Az alvás, a diéta és a testmozgás nagyjából az egész életedet irányítja (a diétáról mindjárt beszélünk). Különösen a testmozgás segíthet szabályozni a hormontermelésedet, és ez az egyik célunk.

Olyan edzésprogramra érdemes összpontosítani, amely serkenti a tesztoszteronszintézist. Kezdetnek ez azt jelenti, hogy 8 és 14 százalék közötti testzsírszázalékra kell törekedned. Ha nem vagy ezen a szinten, akkor a zsír lefaragása az első cél.

szakállas férfi crossfittezik

Ha a testzsír a megfelelő határértékek között van, akkor a kardio- és anaerob edzés egészséges keverékét keresed. A kardió jót tesz az általános hormonszabályozásnak. Az anaerob dolog kifejezetten serkenti a több tesztoszteron termelést. Ez azt jelenti, hogy a nagy szakáll növesztése könnyebb, ha súlyokat emelsz. Még ha azok közé a srácok közé tartozol is, akik nagyon ellenzik az edzőtermi tagságot, ellophatsz néhány ötletet a CrossFit-től, és keresheted a módját, hogy súlyzók nélkül is anaerob edzést végezz.

Végső soron van itt egy kulcsfontosságú tanulság. Amikor apád azt mondta neked, hogy a házimunkától szőrös lesz a mellkasod, lehet, hogy igaza volt.

A diéta  

Az étrended hatással van a tesztoszteron termelésedre, és ez több okból is fontos. Megfelelő étrendre van szükséged ahhoz, hogy egyáltalán nőjön a hajad, ezért megbeszéljük, mit és miért kellene enned. 

Hormonok

Először is beszéljünk az étrended hormonális hatásáról. Két dologról ismert, hogy elég nagy hatással van a tesztoszterontermelésre: a szója és az állati eredetű termékek. Sajnos ez sok mindent lefed.

Most nem akarunk hülye sztereotípiákba bocsátkozni. A legtöbb esetben a szója nem fog ártani a tesztoszteron szintednek. De ha elsősorban a szójával helyettesíted az összes fehérjebeviteledet, akkor beszélgess el az orvosoddal. Mindenki más, de egyes tanulmányok a nagymértékű szójabevitelt a tesztoszteronszint csökkenésével hozzák összefüggésbe, és ez hatással lehet a szakálladra.

Ami az állati eredetű termékeket illeti, ez nem csak a húst jelenti. Ide tartozik minden tejtermék (beleértve a sajtot is) és egy nevetséges sor olyan dolog, amit megehetsz vagy ihatsz. Az első dolog, amit meg kell értened, hogy az állati termékek nem feltétlenül rontják a hormonjaidat. Ez leginkább attól függ, hogy milyen hormonokat fecskendeztek az állatba a tenyésztés során.

Ez végső soron azt jelenti, hogy egy kis kutatást kell végezned, ha optimalizálni akarod a szakállnövesztés procedúráját. Ha tudod, honnan származik az ételed és hogyan kezelik, az segíthet eligazodni a hormonok és hormonális befolyásolók tengerében, hogy megkapd a vágyott egészséges, szép szakállat.

kiegyensúlyozott étrend

Kezdje el számolni a kalóriákat

A kalóriaszámlálás sok srác számára meglepő lecke. Kiderült, hogy a fogyás keményen megviseli a szakállnövekedést. Tudod, ahhoz, hogy fogyj – akárhogy is csinálod – negatív kalóriatartalmú étrendet kell tartanod. Másképp nehéz fogyni. A probléma az, hogy ha hosszú ideig negatív kalóriatartalmú területen maradsz, a tested sajátosan reagál. 

Attól függően, hogy milyen gyorsan fogysz, a kalóriadeficit tünetei jelentkezhetnek. A szervezeted pánikba esik a fogyástól (még akkor is, ha egészségesen fogysz), és a kalóriamegtakarítás érdekében leállítja a nem létfontosságú funkciókat. Az egyik első funkció, ami elpusztul, az a hajnövekedés; ez az egész testedre vonatkozik, és biztosan gátolja a hajnövekedést. 

A tanulság itt az, hogy lehet, hogy választanod kell az egészséges testsúly elérése és a szakállad optimalizálása között. Ez így van rendjén. Fogyás közben is növeszthetsz szakállat. Ha tested elérte a célsúlyt, akkor már a legjobb szakállát növesztheti.

Mindazok számára, akik nem akarnak vagy nem kell fogyniuk, számolják a kalóriákat. Kalóriaegyensúlyban kell lenned ahhoz, hogy a legjobb szőrnövekedésed legyen.

Egyél megfelelő dolgokat

A kalóriákat félretéve, a szervezetednek speciális tápanyagokra van szüksége a haj növekedéséhez. Általánosságban elmondható, hogy a vitaminok és ásványi anyagok általános spektrumára van szükséged. Szükséged van továbbá egészséges mennyiségű szénhidrátra, zsírra és fehérjére. A haj nagyrészt fehérjéből áll, ezért fontos az esszenciális aminosavak bevitele, de a szénhidrátok és a zsírok is szerepet játszanak.

Ez azt jelenti, hogy a telített zsírok a hajnövekedés ellenségei. Összességében az egészséges szakálldiéta nagyon hasonlít egy általános egészséges étrendhez. A sovány fehérjéknek és a zöld zöldségeknek kell alkotniuk a magot, de a töltelék keményítő vagy más egészséges szénhidrátok is rendben vannak.

Fontold meg a táplálékkiegészítőket

Ha olyan elfoglalt vagy, mint mi mindannyian, nehéz lehet a hét minden napján tökéletesen kiegyensúlyozott ételeket főzni. Ezért vannak a táplálékkiegészítők, és érdemes megfontolni őket. A szakálladnak leginkább két dologra van szüksége: halolajra és biotinra. Ezek olyan esszenciális termékeket tartalmaznak, köztük aminosavakat, amelyek segítenek a szőrnövekedésben. Ha tudod, hogy más vitaminokból vagy ásványi anyagokból is hiányt szenvedsz, nyugodtan szedd azokat a kiegészítőket is.

Ami a hajnövekedést serkentő szereket illeti, óvatosnak kell lenned. Néhány termék kifejezetten segíthet az arcszőrzetedben, de ezek kissé kiszámíthatatlanok lehetnek. Mindig az a legjobb, ha bevonod az orvosodat ezekbe a döntésekbe. Ő segíthet abban, hogy alaposan tesztelje a termékeket, és megtalálja azt, ami a Te egyedi biológiádnak megfelelően működik.

Ez volt a lecke a szakállnövesztés menetéről

Ezzel véget ért a szakáll gyorsabb és vastagabb növesztéséről szóló lecke. 

Röviden összefoglalva a lényeg:

  1. Tartsd tisztán arcod és szakállad. 
  2. Hagyd békén, amíg készen nem állsz a leborotválásra. 
  3. Mindenekelőtt maradj egészséges (alvás, étrend, mozgás).
  4. Szerezz be megfelelő szakállápolási termékeket és eszközöket.
  5. Építsd be a szakállápolást a napi/heti rutinodba.
  6. Kövess minket, hogy mindig értesülj a legjobb praktikákról!
Itt pedig olvashatsz a szakállfestés kérdésköréről!
 

Csatlakozz zárt Facebook csoportunkban!

Facebook oldal

Instagram oldal