A szakállápolás és a borotválkozás kapcsolata

Az egészséges szakáll

Napjainkban ismét hatalmas trend lett a férfiak körében a szakállnövesztés és viselés. Ugyanakkor tudtad, hogy egy szakáll rossz hatással is lehet az egészségedre? Na jó, azért nem kell megijedni, de ha érdekel, hogy mit tehetsz az egészséges szakálladért, és ezáltal az általános egészségedért is, akkor olvasd el ezt a cikkünket!

Milyen problémákat okozhat a szakáll?

A New York-i Dr. Daniel Yadager szerint a szakáll szőrzet durvasága megfelelő környezetet biztosíthat a baktériumok számára. Egyszerű logika mentén, ha a szakállba beleakadnak és benne maradnak bizonyos dolgok (főleg ételmorzsák), akkor emiatt a baktériumok is elterjedhetnek ott.

Azt is elmondta, hogy a vírusok az arcszőrzeten keresztül is átadhatók emberről emberre, így a szakáll is felelős az olyan betegségek, mint például az influenza terjesztéséért. Egy másik orvos szerint a szakáll bőrirritációt és egy folliculitis néven ismert fertőzést válthat ki.

Szembe kellene szállni a trenddel, és leborotválni a szakállat, borostát? Még ne ragadj azonnal borotvát! 🙂

Más bizonyítékok arra utalnak, hogy a szakáll bizonyos potenciális egészségügyi előnyökkel járhat.

“Úgy gondolom, hogy a szakáll szőrzet növesztése valóban hasznos lehet néhány ember számára” – mondja Dr. Erika Summers, a Utahi Egyetem bőrgyógyásza. “Az irritatív folliculitis, a bakteriális folliculitis és a pseudofolliculitis barbae nevű gyulladásos állapot mind előfordulhat a szakáll területén, és gyakran a borotválkozás váltja ki őket.” Mivel az arcszőrzet viselése a borotválkozás elhagyását jelenti, ez megszünteti ezen állapotok gyakori kiváltó okát.

A szakáll emellett megvédheti az arcot a naptól. Az ausztráliai University of Southern Queensland 2011-es tanulmánya szerint a szakáll UV-védelmet nyújt, a hosszabb szőrzet pedig valamivel hatékonyabban védi a bőrt. Ez hasznos az olyan helyeken, mint a felső ajkad, ahol könnyen elfelejted, hogy napfény ellen védő terméket használj.

A nagy DE!

A szakáll azonban karbantartást igényel. Csakúgy, mint a fejed tetején lévő hajadat, azt is rendszeresen mosni és samponozni kell. A szakállápolás a mindennapi rutinod részévé kell, hogy váljon. A kondicionáló segíthet, hogy a szakáll puhább legyen, de alaposan öblítsd le, hogy elkerüld a hámlást. A gubancok eltávolításához pedig használj fésűt vagy kefét.

Ha te még kezdő vagy a szakállápolásban, akkor jó szívvel tudjuk ajánlani a Proraso olasz márka termékeit. Amellett, hogy minőségi termékeiről ismert, elegenás szettekben lehet borotválkozási termékeihez hozzájutni. Tehát, például, ha te most ismerkedsz a szakállápolás művészetével, akkor elég csak egy kezdőszetett megrendelned, ami tartalmazza a legfontosabb szakállápolási termékeket: borotválkozás előtti krém, borotvakrém és borotválkozás utáni balzsam.

Még egy fontos dolog

Ha több legyet akarsz ütni egy csapásra, akkor mindenképpen természetes kozmetikumokat használj, mint például a Beviro márka termékei. Miért?

Először is jó tudni, hogy mi is pontosan a “természetes kozmetikum”. Két nagy csoportra lehet osztani ezeket a termékeket: akkor nevezünk egy terméket természetesnek, ha gyógynövényi alapanyagokat (gyógynövényi olajak, kivonatok, illóolajak) tartalmaz vagy, az olyan termékeket hívjuk így, amelyeket nem teszteltek állatokon.

A természetes kozmetikumokat másnéven natúrkozmetikumoknak is nevezzünk, alább felsoroljuk ezok előnyeit:

  • nincsenek bennük mesterséges összetevők, 
    • vegyszerek nélkül készültek
    • mellékhatásuk nem ismert
  • megfizethető az áruk
  • bármely bőrtípusra jók és ezáltal használatuk biztonságos a használatuk

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is! Kövess minket Instán és Facebookon, hogy mindig első kézből értesülj a legújabb írásainkról!