Egy kis kitekintő: Peaky Blinders avagy Birmingham bandája

Egy kis kitekintő: Peaky Blinders avagy Birmingham bandája

Megjelenését követően rendkívüli népszerűségre tett szert világszerte, így Magyarországon is a brit Peaky Blinders (magyarul Birmingham bandája címen megjelent) sorozat, amelynek 6. évadát idén mutatták be pár év kihagyás után. A sorozat felkapott lett lebilincselő történetének, a nagyszerű színészi játéknak, a zseniális forgatókönyvnek és kamera munkának (képi világnak) és nem utolsó sorban bizonyára a kiváló kosztümöknek – ideértve a frizurákat is. Népszerűségét jól mutatja, hogy az összesen 47 BAFTA-díj jelölésből 21-et megnyert.

Természetesen mi ebben a cikkben a sorozat férfi frizuráival fogunk foglalkozni. 🙂

Azért egy rövid összefoglalást idebiggyesztünk, hogy képbe kerülj, ha nem ismernéd a sorozatot és a hozzá kapcsolódó stílusos hajviseletről egy kicsit többet megtudj, amit akár rajongsz a sorozatért, akár nem, attól még te is viselhetsz!

Egy kicsit a sorozatról

A Peaky Blinders egy BBC-dráma, amely a Shelby család néven ismert ír gengsztercsalád életét követi nyomon, akik az első világháború vége után Birminghamben, valamint Londonban élnek és követnek el szervezett bűnözést. A sorozat egy 1919-ben játszódó (pontosabban ekkor indul a cselekmény) darab, és a fent említett család életét követi nyomon, beleértve a főszereplőt és gyakran a korstílus meglovaglásának legismertebb emberét, Thomas Shelbyt, akit Cillian Murphy alakít.  A sorozatot eredetileg az Egyesült Királyságban a BBC sugározta, de nemzetközi hírnévre akkor tett szert, amikor a Netflix elkezdte közvetíteni és gyártani, így világszerte elterjedt. 

Peaky Blinders hajvágás 

A jelenlegi siker ellenére a színészek a forgatáson idegesek voltak a vágás miatt, hezitáltak a megjelenés debütálása miatt. A producereknek több mint egy hétbe telt, mire meggyőzték a férfiakat, hogy a kosztümös film megköveteli ezt a hajvágást.  A Freddie Thorne-t alakító színész volt az első a férfiak közül, aki hajlandó volt kipróbálni a frizurát, és nem sokkal később a többi színész is beszállt, és megszületett a történelem a ma már hírhedt Peaky Blinders frizura formájában. Azonban még a kezdetekben is, amikor a férfiak a forgatásról távoztak, kalapot viseltek, és szégyenszemre megpróbálták eltakarni új frizurájukat, most azonban a sorozat nagy sikerével büszkén sétálgatnak friss frizurájukkal. 

Balra: Iddo Goldberg által játszott Freddie Thorne, aki először vállalta fel az akkor merésznek számító frizurát. Jobbra: A főszeretplőt, Thomas Shelby gengsztert játszó Cillian Murphy színész a híres Peaky Blinders frizurát viseli.

Érdekesség:

Ezt a frizurát a sorozat forgatásán dolgozó haj- és sminkmester, Laura Schiavo tervezte. Az 1920-as évekből származó fotókönyvekből merített ihletet a vágáshoz, beleértve a korábbi időkből származó katonai vágásokat is. A könyv, amelyre Laura eredetileg hivatkozott, amikor inspirációt keresett, egy olyan gyűjteményt tartalmazott, amely az 1920-as évek elejéről származó, közönséges bűnözők portréit tartalmazta, a Crooks Like Us címmel. 

Amikor Laurát megkérdezték, hogy mi a fő vonzereje ennek a frizurának, azt mondta, hogy az éles élek és a borotvált tarkó a csontozat bemutatására és a férfiak szakállának kiemelésére szolgálnak. Emellett a frizura éles vonalai és a frizura felső részének lágy hullámai közötti határozott kontrasztban rejlik a csábítás. 

Hogyan lehet a Peaky Blinders vágást stílusosan elkészíteni és megszerezni? 

Ha érdekel a Peaky Blinders hajvágás, többféleképpen is megkérheted a fodrászodat, hogy különböző megjelenéseket és stílusokat kapj, amelyek hasonlítanak arra, amelyik karakterek kinézetét a legjobban szereted. 

A leghíresebb a főszereplő Thomas Shelby által viselt külső, ha erről beszélsz a fodrászoddal, kérd meg, hogy hármassal menjen végig oldalra alulvágással, a felső frufru pedig körülbelül közepes hosszúságúra strukturálva és oldalra söpörve legyen. Amikor ezt a megjelenést formázza, válasszon egy olyan terméket, mint például a hajgyanta, amely tartást, textúrát és rögzítést biztosít, miközben matt megjelenést kölcsönöz a haj oldalsó fürtjeinek. 

Jobbra: az Arthur Shelby-t játszó színész Paul Anderson, a karakterére jellemző frizurával

Más variációk közé tartozik az Arthur Shelby-féle megjelenés egyessel érdemes végigmenni a fej oldalán és szétválasztott alulvágással, a felső rész közepes hosszúságúra hagyva és zselével vagy pomádéval hátrasimítva, hogy fényes legyen, ami nagyon hasonlít Arthur Shelby stílusához.

John Shelby, vagyis Joe Cole a sorozatból híres frizurájával

A John Shelby szintén pomádét használ a fényes finishez, de ennél a vágásnál az oldalsó részeket nullára borotválják, a felső részt pedig rövidre vágják, ami elég hosszú ahhoz, hogy oldalra lehessen söpörni és zselézni. A legformálisabb megjelenés Michael Gray mintájára készült, amely egy oldalsó részt tartalmaz, amely enyhén elvékonyodik, és nagyon alacsonyan fakóvá válik, majd a fej tetején hosszabb hullámokba megy át, hogy befejezze a frizurát. 

Michael Gray-t Finn Cole alakítja a Peaky Blinders-ben

Tetszett ez a cikk? Küldd el egy ismerősödnek, aki szintén imádja a Peaky Blinders-t!

Kövess minket Instán és Facebook-on, hogy máskor se maradj le a legújabb cikkekről.