Mit érdemes tudnod a szakállápolásról?

Az arcod az első és legfontosabb vonásod, amellyel mások találkoznak, és szintén ez az, ami az első és tartós benyomást kelti, így elengedhetetlen a szakállápolás megfelelő ismerete.Ha gyönyörű szakállad van, legyen az rövidre nyírt vagy dús és hosszú, valószínűleg érdekel, hogyan lehet a legjobban kezelni és karbantartani. 

Ezért érthető, hogy az emberek “befektetnek” az arcuk megjelenésébe, és (talán) még inkább, ha arcszőrzetet növesztenek. Egy kócos, rosszul ápolt szakáll feltűnő lehet, de gyakran nem vonzó mások számára. Ennél is fontosabb, hogy csökkentheti az önbizalmat, és hozzájárulhat a rossz önképhez. 

Ha szeretnél többet megtudni a szakállápolás fortélyairól, akkor csak olvass tovább! Van néhány dolog, amivel tisztában kell lenned, hogy ne csak ápolt legyen a szakállad, hanem, hogy optimális formában és egészségben tartsd.

Szakáll-higiénia

Ha ismered a higiénia alapjait, akkor hetente néhányszor megmosod a hajadat. Így talán nem lepődsz meg, ha megtudod, hogy ugyanez vonatkozik az arcszőrzetedre is, hogy az ideális szakállápolás folyamatát megkönnyítsd. Bár a tested természetes olajokat termel, hogy a szakállad erős és tiszta maradjon, mégis ajánlott hetente 2-3 alkalommal samponnal megmosni a szakálladat. Ennek a samponnak vegyszermentes, lehetőleg organikus összetevőket kell használnia (mivel az arcodra is kerül), és nem kell túl nagyvonalúan bánnod a felvitt mennyiséggel. Váljon szokássá, és mire észbe kapsz, a szakállmosás olyan rutinszerű lesz, mint a fogmosás.

szakáll mosás

A nedvesség fenntartása a szakállápolás egyik legfontosabb lépése

Ha már hosszabb ideje növesztesz szakállat, valószínűleg egyetértesz azzal, hogy az arcszőrzet karbantartásához bizonyos mennyiségű kemény munkára van szükség. Ugyanez vonatkozik a hidratálásra is, mivel senki sem szereti a túlságosan száraz és durva szakállszőrzet látványát vagy érzését. Célszerű speciális szakállolajat használni, ami a Te egyedi tulajdonságaidnak kedvez, és megkönnyíti a szakállápolás menetét. 

szakáll vágás

Rendszeresen szakáll nyírás

Bár a célod lehet a hosszúság és az erő, elterjedt tévhit, hogy ha levágod, borotválod vagy trimmeled a hajad, beleértve az arcszőrzetet is, akkor az rövidebb lesz. Ez nem igaz, mivel a rendszeres trimmelés egészségesen és sűrűn tartja a hajat, és valójában ösztönzi a növekedést. Ha rendszeresen vágjuk, kevésbé sérül, ezért kevésbé valószínű, hogy megtörik, így vastagabbnak és teltebbnek fog tűnni. Ha tehát megszokod, hogy néhány hetente borotválod vagy nyírod a szakálladat, az nagyban elősegíti a teltebb kinézetet.

Az arcszőrzet szakáll formájában történő növesztése és viselése sok ember számára gyakran büszkeséget jelent. Bár a szakállápolás és a szakáll fenntartása nem feltétlenül igényel túlzottan sok időt, erőforrást és pénzt, a szakáll bizonyos mértékű erőfeszítést és gondoskodást igényel. 

Nézzük meg mennyi is az annyi, ha az ideális szakállápolás a cél

  • Idő: A szakáll fenntartása napi ápolást igényel, ami a szakáll hosszától és stílusától függően 5 és 30 perc között lehet.
    • A szakállat is rendszeresen nyírni kell, ami néhány hetente vagy havonta egy fodrászhoz vagy szalonba való eljutást igényelhet, ami további 30 percet vagy egy órát vehet igénybe – nem számítva az utazást.

szakáll vágási idő

  • Pénz: A szakáll karbantartásához olyan eszközökre van szükség, mint a trimmer, a fésű és a szakállolaj, amelyek minőségtől és márkától függően 5.000-30.000 forintba vagy akár annál is többe kerülhetnek.
    • Az eszközök kezdeti költségein kívül a szakáll karbantartásához rendszeres ápolási termékek, például sampon, kondicionáló és balzsam vásárlására is szükség van, amelyek évente 15.000-30.000 forint közötti vagy annál is több összegbe kerülhetnek.
  • Idő és pénz: A professzionális szakállápolási szolgáltatások ára 3 – 6.000 forint körül mozognak 2023-ban. Persze ez nagyban függ például a helyszíntől és a borbély szakértelmétől.

Ha napi szinten akarsz ehhez hasonló tartalmak látni, akkor kövess minket közösségi média felületeinken, ahol a férfi haj és szakáll ápolás van a fókuszban:

Facebook oldal

Instagram oldal

Facebook zárt csoport

Még több minden a szakállról

Ha mélyebben bele ásnád magad a szakállak világába, akkor a lenti linken egy aranybányát találsz!

Szakáll divat, trimmelés, szakáll típusok és még sok más.