Férfi hajhullás? Nem biztos, hogy örökre így marad! Tudd meg az okát.

Férfi hajhullás okai.

Ha úgy gondolod, hogy a hajvonalad minden alkalommal visszahúzódik, amikor a tükörbe nézel, nem vagy egyedül. Az 50 éves vagy annál idősebb férfiak több, mint felénél a hajhullás jelei mutatkoznak.  70 éves korig 5-ből 4 férfit érint.

Miért? Általában a családfát okolják érte az emberek, de számos más lehetséges ok is van.

 1. Genetika

A férfias kopaszodást (androgenetikus hajhullás) a szüleidtől örökölt gének váltják ki. Hogy pontosan hogyan öröklődik, nem világos, de ha közeli rokonaid kopaszodnak, akkor nagyobb valószínűséggel te is érintett leszel.

Az orvosok nem teljesen értik, hogy bizonyos hormonális változások miért okozzák a szőrtüszők zsugorodását, vagy hogy a kopaszodás folyamata a legtöbb férfinál fokozatosan, ugyanabban a sémában zajlik. De általában a halánték és a hajkorona feletti hajszálak elvékonyodásával kezdődik.

Családi előzményeidtől függően a férfi kopaszodás már tizenéves korban elkezdődhet. A hajad nem csak ritkább lesz, de lágyabbá, finomabbá és rövidebbé is válhat. 

Tudj meg többet arról, hogy milyen lépéseket tehetsz a kopaszodás megelőzése érdekében, ha időben észreveszed a figyelmeztető jeleket! A megelőzés a legjobb módszer, így olvass utána, kérdezz meg szakértőket, ha a kopaszodás jeleit véled felfedezni magadon.

férfi hajhullás
férfi hajhullás
 1. Orvosi problémák

Az átmeneti hajhullás lehet orvosi probléma jele, például vérszegénység vagy pajzsmirigy problémák. A fehérje- és vasszegény étrend is okozhatja a haj elvékonyodását.

A hajhullás kockázata nagyobb, ha cukorbetegségben vagy lupuszban szenvedsz, sőt a hajhullás lehet bizonyos gyógyszerek mellékhatása, például az alábbi problémákra bevett gyógyszerek is okozhatnak hajhullást:

 • Artritisz
 • Depresszió
 • Köszvény
 • Magas vérnyomás
 • Szívproblémák

A sugárkezelés vagy kemoterápia széles körű hajhullást okozhat, de általában a haj idővel visszanő, amint a kezelések véget érnek.

férfi hajhullás
férfi hajhullás
 1. Stressz vagy sokk

Hirtelen vagy túlzott fogyás, súlyos fizikai vagy érzelmi sokk, műtét, vagy akár láz és influenza is okozhat több hónapig tartó hajhullást.

 1. Fertőzések

Az olyan dolgok, mint a gyűrűsféreg hámló foltokat és kopasz foltokat okozhatnak a fejbőrön. A kezelés után a haj általában visszanő.

foltos hajhullás
 1. Az immunrendszer

Ha hirtelen hajhullásod van, amely 100 forintos nagyságú kerek kopasz foltokat hagy a fejed különböző helyein, akkor egy genetikai betegségben, az areata alopeciában (=foltos hajhullás) szenvedhetsz. Ez gyakran gyermekkorban kezdődik. Nagyobb a valószínűsége, ha valamelyik közeli családtagod is érintett.

A szervezeted saját immunrendszere megtámadja a hajhagymáidat, ami a haj apró foltjainak kihullását okozza. Nem jár fájdalommal vagy betegséggel, és nem fertőző. A haj visszanőhet, de újra kihullhat is.

 1. Impulzuskontroll-zavar

Néhány embernek késztetése van arra, hogy kitépje a saját haját (a fejbőréből, a szemöldökéből vagy máshonnan), ez a trichotillománia néven ismert krónikus állapot. Ez a felnőttek és tinédzserek 1-2%-át érintheti.

cornrow
 1. Ápolás

A lófarok, a copfok vagy a cornrows viselése, ahol a fejbőr melletti hajszálakat szorosan meghúzzák, átmeneti hajhullást okozhat, amit trakciós alopeciának (trakciós hajhullás) neveznek. Ezenkívül a forró olajos kezelések és a daueroltatás is károsíthatja a hajhagymákat.

 1. Mítoszok

A hajhullással kapcsolatban számos régi mendemonda létezik, amelyek többsége hamis. Például:

 • A baseball sapka vagy kalap viselése “sapkahajat” eredményezhet, de nem vezet hajhulláshoz. (A bukósisakhajról egyébként már írtunk egy hosszabb cikket, ha érdekel, hogyan hat a hajadra a sok sisak viselet és mit érdemes csinálnod, akkor OLVASD EL azt a cikkünket is!)
 • Ahogy a klóros medencében vagy sós vízben való úszás sem.
 • A naptej nem fogja kihullatni a hajadat, de megvédi azokat a területeket, ahol a hajvonal visszahúzódott.
 • A hajszárítók törékenyebbé tehetik a hajadat, de nem vezetnek tartós hajhulláshoz.

Te is ismersz még ilyen mítoszokat?

Írd meg kommentben! 😉