Mi a korpa, annak kialakulása és kezelési módok (1. rész)

A korpa kezelési módjai.
A következő két részes cikkünkben bemutatjuk, hogy miért korpásodunk és hogy milyen lépéseket tehetünk azért, hogy azt megelőzzük, illetve amennyiben már kialakult, akkor hogyan kezeljük azt.

Hogyan lehet megszabadulni a korpától?

Még mielőtt erre rátérnénk, először is fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy pontosan mi is a korpa és, hogy miért alakulhat ki.

Mivel a korpásodás a felnőtt lakosság felét érinti, elég nagy az esélye, hogy életed során már találkoztál egy-két alkalommal a hámló anyaggal. A legtöbb embernél a korpásodás először a pubertáskorban jelenik meg, majd 20 éves kora körül éri el a súlyossági csúcspontját, és egészen az 50-es éveinkig elhúzódik. És ha te is azok közé tartozol, akiket a hámlás gyötör, akkor tudod, hogy ez az állapot az egyik legidegesítőbb, ami létezik. Ha a pelyhek a válladra és a ruháidra havaznak, az nagyban befolyásolhatja az önbecsülésedet, ezért mindenképpen ki akarod ütni, mielőtt elkezdene lehúzni téged.

mi a korpa?
Mi a korpásodás és miért alakul ki?

Mi a korpásodás?

Annak megértése, hogy pontosan mi a korpásodás és miért fordul elő, az első számú lépés ahhoz, hogy örökre száműzd a pelyheket az életedből. 

A korpásodás valójában a fejbőr szeborreás dermatitisének egy enyhe formája, egy olyan állapot, amely a bőr pikkelyesedését, hámlását és viszketését okozza. Általában a fejbőrben lévő gombák túlszaporodása váltja ki – pontosabban egyfajta egysejtű mikroba, a Malassezia élesztőgomba -, amely immunválaszt vált ki a bőrön, és hosszan tartó kellemetlenséget okoz. Konkrétan, ez az élesztőgomba a fejbőr természetes olajával (faggyú) táplálkozik, majd azt más összetevőkre, többek között olajsavra bontja. Undorító, igaz? Pedig ez van! 🙂

Az olajsav az, ami az immunrendszert arra készteti, hogy megtámadja és le akarja vetni az irritált bőrt. Az apró fehér és sárga bőrpihéket, amelyeket a bőr levetett, együttesen korpának nevezzük.  Bár a korpásodást többnyire a fejbőrhöz kötjük, ez a reakció valójában az egész testen előfordulhat, beleértve a szemöldököt, az orrot és a szakállat is. (A korpásodás okait a következő cikkünkben fogjuk kifejteni.)

Magukon a tényleges pelyhek mellett, amelyek szuper bosszantóak és kínosak lehetnek, ez a reakció rengeteg frusztráló és kellemetlen mellékhatást okoz, beleértve a viszketést, szárazságot, bőrpírt és általános irritációt. Ettől eltekintve azonban a korpásodás viszonylag ártalmatlan. Nem tekinthető súlyos állapotnak, és nem is minősül allergiának vagy fertőzésnek. Röviden, a korpásodás nem károsítja a szervezetedet, és nem rontja az egészségedet semmilyen komolyabb módon. De a kellemetlen és zavaró érzés mindenképpen elég ahhoz, hogy a legtöbb pasi szeretné kordában tartani. 

A korpásodás, a korpa
A korpásodás kellemetlen

Szakzsargon nélkül röviden, hogy mi is az a korpa:

A korpa a bőrről lehulló fehér és sárga hámló anyag. Egy élesztőgomba túlszaporodása okozza, amely a fejbőr természetes olajaival táplálkozik, és a bőr leválását okozza. A megfelelő korpásodás elleni termékekkel kezelhető.

Miért korpásodunk?

Először is, mondjuk el, hogy a korpásodás nagyon gyakori. Másodszor a korpásodás nem jelenti azt, hogy piszkos vagy, esetleg rossz a higiéniád. A helyzet az, hogy néhányunknak csak nagyobb valószínűséggel van erős allergiás reakciója az élesztőgombára és az általa termelt olajsavra. Ettől nem leszel undorító, csak a szervezeted egy kicsit érzékenyebb. Ezzel együtt van néhány dolog, ami kiválthatja vagy súlyosbíthatja az állapotot, és a probléma ismerete az első lépés ahhoz, hogy tudjuk, hogyan szabadulhatunk meg egyszer és mindenkorra a korpától.

A korpásodás okai
a korpa

Jövő hét kedd este jelentkezünk a folytatással! Addig is kitartást!

Ha nem akarsz lemaradni az ilyen és ehhez hasonló cikkekről, amelyek segítenek neked a tudatos hajápolásban, akkor kövess minket Facebook oldalunkon!