A férfi hajápolás kézikönyve: A leggyakrabban feltett kérdések

Ebben a cikkünkben nem kevesebbre vállalkoztunk, mint hogy összeszedjük a férfiak által feltett leggyakoribb kérdéseket a férfi hajápolás témakörében – és persze azokra válaszokat is adunk!

A cikkben a következőkről lesz szó: hajápolás, őszülés elkerülése, haj elvékonyodása, hajhullás megelőzése, töredezett és százar hajvégek, viszkető fejbőr, zsíros haj és hajmosás és még néhány gyakran feltett kérdést járunk körbe.

Nem is csigázunk tovább, kezdjük is az egyik leggyakoribb kérdéssel, amit férfiak tesznek fel:

Hogyan kell ápolni a férfi hajat?

Bár ez így nagyon általános kérdés, ezért a megválaszolása nem éppen a legkönyebb, mivel a megfelelő hajápolás nagyban függ a férfi haj hosszától, annak minőségétől és fizikai igénybevételétől. Például, ha neked félhosszú hajad van és hetente többször mész el kondizni, akkor neked érdemes lehet naponta hajat mosni. Érdemes olyan sampont választani, ami alaposan tisztít és segít a szennyeződések eltávolításában, mégis kíméletesen bánik a hajaddal és fejbőröddel – tehát, akár napi szinten használható.

Alapvetően azonban nem szükséges minden nap hajat mosni, mivel az ökölszabály szerint minél többször mosod meg a hajadat, annál több faggyút fog termelni (tehát zsírosabb lesz – de erről majd még a cikk vége felé is írunk).

Lehetséges elkerülni a hajhullást? A hajhullás gyógyítható?

A hajhullás elkerülése olyan, mint egy kert gondozása: rendszeres öntözésre, tápanyagokra és napfényre van szükség, hogy a növények egészségesek maradjanak – hasonlóképpen a hajadat is rendszeresen gondozni kell ahhoz, hogy egészséges maradjon.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy naponta kb. 100 hajszál kihullása teljesen normális, ha ennél gyorsabban ritkul a hajad, akkor beszélünk hajhullásról/kopaszodásról.

Ezt a témát már több oldalról is körbejártuk blogunkon, így, ha mélyebben érdekel a téma, akkor javasoljuk a következő cikkek elolvasását:

VITAMINOK HAJHULLÁS ELLEN? – ÍME A LEGJOBB HAJERŐSÍTŐ TÁPANYAGOK!

FÉRFI HAJHULLÁS? NEM BIZTOS, HOGY ÖRÖKRE ÍGY MARAD! TUDD MEG AZ OKÁT.

BESZÉLJÜNK A HAJHULLÁSRÓL – 7+1 MÍTOSZ A KOPASZODÁSRÓL

Jelenleg konkrét gyógymód nincs a hajhullás megszüntetésére, ám, ha időben kezeled, akkor elkerülhető a haj elvékonyodása és a hajhullás. Ide kapcsolódik egy másik gyakori kérdés:

Miért vékonyodik el a hajam?

elvékonyodó, kopaszodó férfi haj

Csak úgy, mint az őszülés és a ráncok megjelenése az elvékonyosdó haj az öregedés egyik jele, illetve genetikai adottság függvénye is. Ha gyorsan vékonyodik el a hajad annak hátterében állhat örökletes hormonális zavar is, ami a hajhagymák elhalását okozza. Szerencsére már léteznek olyan férfi samponok, amelyek teljes hosszukban megerősítik és dúsabbá varázsolják a hajat.

Ha már a korral járó hajproblémákról volt szó, itt egy másik gyakori férfi hajápolással kapcsolatos kérdés:

Hogyan kerülhető el az őszülés?

Erről pont nem régen írtunk egy átfogó cikket, ha érdekel ide kattintva elolvashatod:

A FÉRFI ŐSZ HAJ ELTÜNTETÉSE – HAJFESTÉSTŐL A TERMÉSZETES MÓDSZEREKIG

Az őszülés hátterében az ún. melanociták pusztulása áll, ezek biztosítják a hajszínért felelős pigmentanyag termelését. Az őszülés kiváltó okai között szerepelhet a nem megfelelő étrend, pajzsmirigy problémák vagy akár a dohányzás is.

Viszont fontos leszögezni, hogy az őszülés az esetek többségében genetikai okokra vezethető vissza. Ha nem tudsz megbarátkozni az ősz hajszálakkal, számos hajfesték és hajszínező áll rendelkezésre kifejezetten férfiak számára, amelyek átmenetileg elfedik az őszülő hajat. Viszont fontos, hogy mindig ellenőrizd, hogy a választott termék ne tartalmazzon ammóniát!

Mik azok a töredezett hajvégek?

A töredezett hajvégek annyira foglalkoztatják nem csak a nőket, de a férfiakat is, hogy még egy külön tudományos elnevezést is kapott: trichoptilosis

Ez a jelenség nem más, mint a haj felső védőrétegének sérülése, a hajszálak vége szó szerint szétválnak, “eltörnek”. Bár megannyi hajregneráló készítmény létezik, permanens megoldás rá azonban egyedül az, ha levágjuk a hajvégeket.

Miért száraz a hajam és hogyan kell ápolni?

A száraz haj leggyakoribb okai:

  • kiegyensúlyozatlan étrend
  • napsugárzásnak kitettség
  • kémialiag kezelt víz (pl. uszodai víz)
  • ha nem kezeled a hajadat

A legtöbb férfi nem szokta balzsamozni a haját, ilyenkor súlyosbodhat a haj szárazsága. A száraz haj ápolása szerencsére eléggé egyszerű: használj kímélő hajápolási termékeket továbbá kerüld a meleg levegős hajszárítást és a túlzottan gyakori hajmosást. Segíthet még az étrend változtatása, konkrétan egyél minél több telítetlen zsírsavban gazdag ételeket. Ezek a tápanyagok elsőroban a halakban találhatóak meg (ponty, lazac, makréla).

Károsítja a hajszárító a hajat?

hajszárító károsítja a hajat

Ez a kérdés kapcsolódik a száraz, töredezett hajhoz. A meleg levegő ugyanis károsíthatja a hajszálak legfelső rétegét, ami, ahogy fentebb írtuk a haj töredezéséhez vezethet. Érdemes kerülni a hajszárító használatát, vagy ha mégis szükséges, akkor is csak a legalacsonyabb fokozaton használjuk.

Miért viszket a fejem? Hogyan lehet megszabadulni a viszketéstől?

korpásodó férfi haj

A viszkető fejbőr egyik leggyakoribb oka a korpásodást okozó gombák megjelenése. Még akkor is, ha nem jelentek meg a fehér korpa darabok a hajadban. Vannak speciálisan korpásodás ellen kifejlesztett samponok, amelyek eltávolítják a korpát és megerősítik a hajat. 

Mindennap mosom a hajamat, mégis zsíros. Mitől van ez?

A zsíros haj okai a következők lehetnek:

  • örökletes hajlam
  • hormonváltozás
  • nem megfelelő hajápoló termékek használata
  • túl gyakori hajmosás

Annak érdekében, hogy megszabadulj a zsírs hajtől a következőket érdemes megfontolni:

Hajmosáskor langyos (és nem forró!) vízzel alaposan öblítsd le a habot a fejedről. Azért fontos, hogy langyos legyen a víz, mert a meleg víztől még több faggyút termelhet a fejbőr, ami egy véget nem érő körbe kerülhetsz a zsírosodás elleni harcban.

Kipróbálhatsz továbbá kifejezetten zsíros hajra készült samponokat és egyéb hajápolási termékeket. Fontos, hogy kímélő termékeket válassz, ugyanis a durvább hajápolási termékek még a fejbőr természetes olajait is eltávolíthatják a fejbőrről, ez pedig arra ösztönzi a testedet, hogy újabb adag zsiradékot termeljen. Ezért is érdemes kevesebbszer hajat mosni!

Rövid hajam van. Kell mást is használnom a samponon kívül?

Tény, hogy a rövid férfi haj kevesebb ápolást igényel, mint a hosszú haj, de azért a rövid hajjal is érdemes törődni!

Ugyanis a fejbőrödnek is szüksége van ápolásra, mégpedig azért, mert így tudsz szép, egészséges hajat növeszteni.

Hogyan? Gyakorlatilag összefoglalva a cikkben leírtakat, ide is igaz: hajmosáskor megfelelő hőmérsékletű vizet és jó sampont használj, és fejedet pedig óvd a napsugárzástól.

Utószó

Reméljük, hogy ez a cikk segített tisztázni a férfi hajápolás leggyakoribb kérdéseit. Mindig emlékezz, hogy a hajad egészsége nagyban függ az általad használt termékektől és a hajápolási szokásaidtól. Ne feledd, hogy a hajad a külsőd és az egészséged tükre, ezért fontos, hogy megfelelően ápold. Ha további kérdéseid vannak a hajápolással kapcsolatban, ne habozz szakemberhez fordulni. Vagy csatlakozz egyre bővülő zárt Facebook csoportunkhoz, ahol felteheted kérdéseidet. Kövess minket Facebook-on és instán napi tippekért. Gondoskodj hajadról, és az hálás lesz érte!