Van különbség a hajformázó por és a száraz sampon között?

Manapság annyi férfi és női hajápoló termék van a piacon, hogy nehéz lehet mindet számon tartani. Szerencsére neked nem is kell, ha olvasod cikkeinket! 🙂

A legtöbb férfi azért meg tudja különböztetni az olyan termékekről, mint a zselék, pomádék, krémek, leave-in kondíciók és miért használják őket – de mi a helyzet az olyan kevésbé ismert termékekkel, mint a hajformázó porok és a száraz samponok?  

Mi a célja ezeknek a termékeknek a használatának, és hogyan segíthetnek abban, hogy olyan frizurát kapj általuk, amilyet szeretnél? Ennek a cikknek a célja, hogy elmagyarázzuk a két haj terméktípus közötti különbséget, hogy az egyszerű és könnyen érthető legyen – a megfelelő információk birtokában könnyebben meghozhatod a helyes döntést, hogy a textúrpor vagy a száraz sampon bekerüljön-e a napi hajápolási rutinodba.

Mi az a hajformázó por?

A hajformázó por vagy más néven textúra por egy hihetetlenül finom, könnyű száraz por, amely nem rendelkezik illatanyaggal és ragacsos tapintású. Mégis száraz, matt felületet hagy a hajadon, amelynek textúrája vattacukorra emlékeztet. A legtöbb textúrázó por fő összetevője a szilikaszilát, amely egy olyan típusú szilikaszemcsés anyag, amely egyedi fizikai tulajdonságokkal rendelkezik.  Durva, csipkézett élei lehetővé teszik, hogy hatékonyan kötődjön a hajszálakhoz, és egyfajta súrlódást hozzon létre közöttük.  Ami nagyszerű ezekben a porokban, hogy olyan hatékonyan kötődnek a hajhoz, hogy csak kis mennyiségre van szükség a kívánt volumenhatás eléréséhez. 

Mi a célja a hajformázó pornak?

Számos férfi frizura nagy volument igényel a megfelelő megjelenéshez. Bizonyos hajtípusoknál (különösen a vékonyabb hajúaknál) a volumen létrehozása és megtartása az egész nap folyamán rendkívül nehéz.  A vékonyabb szálú haj hajlamos laposan és élettelenül terülni, ezért szükség van egy plusz lökésre.  A textúrázó por előformázóként való használata az egyik legjobb lehetőség a frizura kezdeti volumenének megteremtésére.  Tartsd észben, hogy ezeket a hajformázó porokat néha turbózó poroknak, textúrázó poroknak vagy volumennövelő poroknak nevezik. Ettől függetlenül általános céljuk ugyanaz – hogy azonnal extra lendületet adjanak a frizurádnak. 

Hogyan működik a hajformázó por?

A textúrázóport kifejezetten a hajtövekre vagy az egész fejedre szórva, finom por formájában vidd fel – csak arra figyelj, hogy minden olyan hajszakaszt fedj le, amelynek volument szeretnél adni.  Egyengesd el az ujjbegyeivel, hogy ne legyen nagy koncentráció egy helyen, és hogy egyenletes legyen a fedés. Ugyanis, ha túl sok por van egy helyen, akkor fehér foltok lesznek a hajadban.  A termék egyfajta súrlódást ad a hajadnak, ezért ne légy túl durva, különben úgy fogod érezni, mintha tépnéd a hajad.  Ha túl nehézkes az ujjaidat végigfuttatni rajta, ajánlott a hajcsomózási módszer használata.  Amit azonnal észre fogsz venni, hogy a hajad vastagabbnak és nagyobb volumenűnek fog tűnni, mint valaha. Ez annak köszönhető, hogy a szilícium-dioxid hatékonyan köti össze a hajszálakat, így azok függőlegesen egymásra rakódnak, nem pedig laposan hullanak.  Lényegében ez a fajta súrlódás lehetővé teszi, hogy az egyes hajszálak függőlegesen “megtámasszák” egymást, ami volumenesebb hajat eredményez. Ez megakadályozza, hogy a hajszálak egymás mellett elcsússzanak és laposan feküdjenek.

férfi sampon

Mi a száraz sampon?

A száraz sampon, ahogy a neve is mutatja víz nélküli termék. Hajtisztításra alkalmas, tartalmazhat púderhez hasonló anyagokat, mint például a kukorica keményítő, ezen felül parfümöket és egyéb a hajat tápláló összetevőket is. Lehet por vagy spray állagú. A hajformázó por mellett ez a másik nagyon népszerű száraz termék hajformázáshoz, hajápoláshoz.

Mi a célja a száraz samponnak?

A száraz samponokra vannak akik úgy tekintenek, mint a nedves hajmosás teljes helyettesítőjére – ez nem is állhatna távolabb az igazságtól. 

Továbbra is rendszeresen samponoznod és kondicionálnod kell a hajadat és a fejbőrödet, hogy eltávolítsd a felesleges olajat, szennyeződéseket, maradványokat, hogy egészséges és tiszta maradjon. De ha a nap végén szeretnéd felfrissíteni a megjelenésedet, vagy ha növelni szeretnéd a hajmosások közötti időt, akkor a hajad száraz samponozása jó választás lehet. Bár a száraz samponok valójában nem tisztítják meg a hajat és a fejbőrt, átmenetileg kevésbé zsírossá teszik a hajat, mivel felszívják a felesleges olajat, amely hajlamos elnehezíteni a hajat. 

Hogyan kell alakalmazni a száraz sampont?

A száraz sampont nagyon egyszerű használni. Vidd fel a hajadnak bármely olajos, zsíros részébe, különösen a hajtövekre.  Ha aeroszolos szárazsampont használsz, a permetezés közben tartsa a tartályt kb. 15 cm távolságra, hogy megakadályozd, hogy túl sok szárazsampon gyűljön össze egy területen (ha mégis túl sok került egy helyre, akkor egyszerűen fésüld át és oszlasd el egyenletesen).  A szárazsampon hatékonyan felszívja a hajban lévő olajat, ami felfrissített megjelenést eredményez a hajmosás, kondicionálás, hajszárítás stb. minden gondja nélkül. 

Milyen alternatívák vannak a száraz sampon helyett?

A múltban számos otthoni készítménnyel kísérleteztek már az emberek, hogy valahogy kiváltsák a hajmosást. Ilyenek például a talkumporok, keményítők, agyagok és növényi porok. Többé-kevésbé ezek az otthoni módszerekkel előállított termékek is megteszik, amit tőlük vár(hat) egy férfi, mégis, amit nem fogunk tudni otthon lemásolni az az, hogy ezeket az alkotó elemeket ilyen akkurátusan összekeverjük és azt egy aeroszolos spray-be tegyük. Ennek a legnagyobb előnye ugyanis, hogy rendkívüli mértékben egyeneletsen oszlatja el az összetevőket, így úgy tudjuk használni, hogy túlzásba vinnénk.

Végső gondolatok

Nyilvánvaló, hogy ez a két termék eléggé különbözik egymástól, éppen ezért mindenképpen érdemes megfontolni, hogy a hajápolási gyűjteményedbe kerüljenek.  A hajformázó por nagyszerű a hajad volumenének növelésére, ami tökéletes azoknak a férfiaknak (és nőknek is egyébként), akiknek a haja hajlamos a laposodásra. Míg a szárazsampon remek választás azoknak, akiknek gyakran kell felfrissíteniük a hajukat, hogy hajuk mindig jól nézzen ki. Akárhogy is, próbáld ki őket magad, és utána írd meg, hogy mit gondolsz róluk zárt Facebook csoportunkban (csatlakozz!).

Napi férfi hajápolási tippekért csatlakozz Facebook és Insta követőinkhez!