A férfi haj növekedési ciklusai

Ha egy férfi a fürdőszoba padlóján a szokásosnál több hajszálát véli felfedezni, akkor több gondolata is szokott támadni, általában ezek mind egyszerre:

  • már tényleg ilyen régóta nem takarítottam itt?
  • miért van több haj a padlón, mint a fejemen?? 😀

Ilyenkor férfiként hajlamosak vagyunk egyből a legrosszabbra gondolni: a kopaszodásra!

Szerencsére nem biztos, hogy ez a helyzet, egy tanulmányban ugyanis rávilágítottak, hogy egy átlagos férfi naponta körülbelül 100 darab hajszálat veszít el (normál körülmények között!).

Még ha soknak is tűnik ez szám, akkor sem kell aggódni, mert ez beleillik a természetes férfi haj növekedési ciklusának ütemébe. Tehát, akkor mik is a férfi haj növekedési ciklusának fázisai?

Mielőtt ebbe belemennénk nézzük meg, hogy mi is haj, mitől növekszik és mi táplálja!

Mi haj és hogyan növekszik?

A haj tulajdonképpen nem más, mint a fejtetőn növekvő szőrzet, funkciója kettős: védi a koponyák, illetve a modern korban esztétikai szerepe is van.

A haj a bőr alatti tüszőből vagy gyökérből nő. A hajszálat a tüsző tövében található erek “táplálják”, amelyek a növekedéshez szükséges táplálékot biztosítják. 

A haj négy növekedési fázisa

A növekedés kezdete és a kihullás között minden hajszál négy szakaszon megy keresztül: anagén, katagén, telogén és exogén. Minden hajszál a növekedési ciklus különböző szakaszában lehet egy adott időpontban.

Idővel az anagén szakasz hossza csökken. Ezért a haj minden egyes ciklus után gyengébbé és vékonyabbá válhat. Ezért fontos az egészséges hajnövekedés fenntartása érdekében, hogy étrended bizonyos tápanyagokban gazdag legyen.

férfi haj tápanyagok

TIPP: Kíváncsi vagy, hogy melyek ezek a tápanyagok? Egy korábbi cikkünkben ezt már összeszedtünk, olvasd el ITT!

A haj növekedési szakaszainak részletesebb leírása:

A haj növekedési ciklusa

  1. Anagén (növekedési fázis)

A növekedési fázis 2-7 évig tart, és meghatározza hajunk hosszát. A haj aktív növekedési fázisa az, amikor hosszabbá és vastagabbá válik (ilyenkor termel keratint). Ebben a szakaszban a szőrtermelés folyamatos, a papillasejt a teljes szőrtüszőn “dolgozik”, hajnövesztésre kényszeríti. Ez a szakasz egyéntől és nemtől függően 2-5-7 évig tarthat.

  1. Katagén (átmeneti fázis)

Ez az átmeneti szakasz, amely körülbelül 10 napig tart. A szőrtüsző összezsugorodik és leválik a bőrpapilláról. Annak ellenére, hogy a haj már nem él, nem is halt meg teljesen. A hajhagymák mérete csökken, és a bőr felszíne felé húzódik. A haj növekedése fokozatosan leáll, és a haj elválik a gyökerétől. A haj a helyén marad mindaddig, amíg egy másik haj nem helyettesíti. Az időtartama körülbelül 15-20 nap.

  1. Telogén (nyugalmi fázis)

Ez a nyugalmi fázis, amely körülbelül három hónapig tart. A hajszálak körülbelül 10-15 százaléka ebben a fázisban van. Amíg a régi hajszál pihen, addig egy új hajszál megkezdi a növekedési fázist. Ezen a ponton a haj elhalt, és addig nem hullik ki, amíg egy új haj nem növekszik a gyökeréből, és átveszi a helyét.

haj növekedés ciklusa
  1. Exogén (új hajszálak fázisa)

Ez a nyugalmi fázis része, amikor a régi haj kihullik, és egy új hajszál nő tovább. Naponta körülbelül 50-150 hajszál hullhat ki, ez tekinthető normális hajhullásnak. A növekvő hajszálak ilyenkor jelennek meg a fejbőrön, illetve a régi hajszálak kihullanak.

Érdekesnek találtad? Küldd el egy barátodnak, aki aggódik a hajhullása miatt, lehet, hogy csak éppen a hajhullási fázisban van! 😉

További hasznos tartalmakért kövess minket Facebook és Insta oldalunkon is.