Hogyan…? Tippsorozat a férfi hajápoláshoz 1. rész

Ugye, hogy veled is gyakran előfordul, hogy valamit szeretnél csinálni a hajaddal vagy kíváncsi vagy egy tényre a férfi hajjal kapcsolatban, de az interneten mindenhol csak a női hajjal foglalkoznak?

Ha te is szoktál ebben a cipőben járni, akkor most jó helyen vagy! 🙂

A következő cikksorozatunkban afféle “gyakran ismételt kérdések” módjára válaszolunk meg olyan kérdéseket, amelyek sok férfit érintenek nap mint nap.

VIGYÁZZ! Néhány válasz talán nem az lesz, mint amiben reménykedsz…

Első cikkünkben fény derül a következőkre:

  • Hogyan növeszd gyorsabban a hajadat?
  • Hogyan növessz hosszú hajat férfiként?
  • Hogyan vágd magadnak a hajadat?

Hogyan növeszd gyorsabban a hajadat?

A haj három szakaszban nő. Az anagén fázis, az aktív növekedés időszaka, két és nyolc év között tart. A katagén fázisban, amely négy-hat hétig tart, a haj növekedése leáll, és a telogén fázisban kihullik. A telogén fázisban naponta több mint száz hajszál is kihullhat.

A minoxidil, más néven Rogaine növeli a fejbőr vérellátását, és úgy tűnik, hogy csökkenti a kihulló telogén fázist, és meghosszabbítja az anagén növekedési fázist.

Ez azonban nem ugyanaz, mintha gyorsabban nőne a haj.

A haj, a bőr és a körmök javítását ígérő étrend-kiegészítők mostanában nagyon népszerűek. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy működnek. Mivel a haj nem nélkülözhetetlen a testi működéshez, valószínűleg utoljára részesül a vitaminok pótlásából.

Az egészséges táplálkozás és életmód azonban a lehető legtöbbet hozhatja ki a haj növekedésére való genetikai képességéből. A biotinban gazdag élelmiszerek elengedhetetlenek. A B7-vitamin, vagy korábbi nevén H vitamin segíthet továbbá a haj növesztésében.

Az A-, C-, D- és E-vitamin, valamint a biotin és az olyan ásványi anyagok, mint a vas és a cink, segítenek megőrizni a haj egészségét a növekedési fázisban. A zöldségekben és húsokban gazdag étrend fedezi a vitaminszükségletet.

Összességében tehát, bár nincs mód a gyorsabb hajnövesztésre, de az egészséges táplálkozás és életmód biztosítja, hogy a lehető legjobban nézz ki és érezd magadat.

Hogyan növessz hosszú hajat férfiként?

A férfiak hajának kinövéséhez egy kicsit több időre és türelemre van szükség. Némi hajápolás és a megfelelő hajviselet gondoskodik arról, hogy a folyamat során végig a lehető legjobban nézz ki.

A haj havonta körülbelül 1,3 centivel nő, ami összesen 15,6 centi egy évben. Ez azt jelenti, hogy a hosszabb haj idősebb haj. A rövid haj elviseli a hajformázás, a hajfestés és a nap okozta károkat, mivel friss, új növekedésről van szó. A hosszú hajat szérumokkal vagy olajokkal kell védeni a hajformázás okozta károktól, amelyeket a nedves hajra kell felvinni.

A nedvesség szintén elengedhetetlen ahhoz, hogy a haj jól nézzen ki és ne legyen göndör. Samponozzunk minél kevesebbet, hogy megmaradjanak a fejbőr természetes olajai. A haj rendszeres fésülése eloszlatja ezeket az olajokat a gyökerektől a hajvégekig. Adj további nedvességet a hajnak azzal, hogy minden zuhanyzáskor használsz kondicionálót, függetlenül attól, hogy használtál-e sampont vagy sem.

A hajápolás mellett beszélhetsz fodrászoddal vagy stylistoddal is a hajnövesztésről. Ők olyan vágást adnak neked, amely jól kinő, hogy minimalizálják a kellemetlen fázisokat. Akár rövid, akár középhosszú hajjal kezded, ezekkel a lépésekkel mindig nagyszerűen fogsz kinézni.

Hogyan vágd magadnak a hajadat?

Egy őszinte tipp: ne vágd le saját magadnak. Hacsak nem egyhosszúságúra, teljes hosszban levágott hajat akarsz, akkor nem fog jól kinézni. Ne kísérletezz magadon!

Vannak kiváló fodrászok és stylistok minden árkategóriában. Ha nincs időd vagy pénzed arra, hogy olyan frizurát tarts fenn, amit 6-8 hetente kell vágni (vagy akár még gyakrabban), akkor tudasd a fodrászoddal, és ő majd olyan frizurát ad, amely megfelelően fog nőni számodra.

Rengeteg videó és oktatóprogram létezik, amelyek megmutatják, hogyan kell “nullásgéppel” vagy hajvágó ollóval hajat vágni, de a fodrászok olyan képzéssel és tapasztalattal rendelkeznek, amelyet nem lehet néhány perces videóban közvetíteni. Ha a legjobb formádat szeretnéd, menj el egy fodrász szakemberhez.

Ami pedig azt illeti, hogy hagyd, hogy más vágja le a hajad, lásd a fentieket. A profik könnyen csinálják, mert ők profik. Tudod a kanapén ülve a tévében minden pofon egyszerűnek tűnik!

Érdekesnek, hasznosnak találtad a fenti tippeket? Akkor oszd meg ismerőseiddel is! Valamint kövesd Facebook oldalunkat, hogy ne maradj le a a férfi hajápolás legfrissebb témáiról.