Movember mozgalom és a No-Shave November

Lehet, hogy hallottál már róla, lehet, hogy nem, de a Movember már elég régóta benne van a köztudatban. Bár csak tágabb értelemben kapcsolódik a férfi haj -és szakállápoláshoz, mégis a nagy egész része, így mindenképpen szeretnénk egy rövid cikket ennek szentelni – mikor máskor, mint november elsején!

Mi az a Movember mozgalom?

A Movember (az ausztrál-angol “mo” és a “november” szavak kicsinyítőképzős szavaiból) egy évente megrendezett esemény, amelynek keretében november hónapban bajuszt növesztenek, hogy felhívják a figyelmet a férfiak egészségével kapcsolatos problémákra, például a prosztatarákra, a hererákra és a férfiak öngyilkosságára.

Miért fontos a Movember?

  • A Movember feveszi a versenyt a (sok helyen tabunak számító) férfi mentális egészséggel kapcsolatos stigmák ellen.
  • A Movember felhívja a figyelmet a (saját magunk által elvégezhető) prosztatavizsgálatra
  • A Movember segít idejében kiszűrni a prosztatarákot
  • A Movember megváltoztatja a narratívát (hogy a férfiak igenis beszélhetnek a problémáikról, attól még nem lesznek gyengék)
Movember - prosztatarákszűrés

Az indulás óta már sokat fejlődött ez a mozgalom, kezdetben talán nem is volt több néhány pasinál, akik hagyták, hogy csak úgy burjánzzon a szakálluk és bajszuk egy hónapon keresztül, egész novemberben. És persze voltak azok, akik csak a hecc kedvéért csinálták, vagy így találtak egy jó kifogást arra, hogy végre kipróbálják, hogy hogyan állna nekik a szakáll, aztán ha nem jön be, akkor azt tudják mondani, hogy “áhh nyugi, ez csak a Movember miatt van, utána leborotválom”.

A Movember Mozgalom a figyelemfelkeltésen túl adományokat is gyűjt a rászurolú fériak számára.

A No-Shave November

A No-Shave November, magyarul “Ne borotválkozz November” egy nagyon hasonló kezdeményezés, mint a Movember azzal a különbséggel, hogy csak a rák és annak megelőzésére kívánja felhívni a figyelmet.

ne borotválkozz novemberben

Te csatlakozátál már valamelyik megmozduláshoz?

Ha nem, itt a tökéletes alkalom!

Csatlakozz zárt Facebook csoportunkhoz, ahol az ilyen és ehhez hasonló dolgokat is ki lehet beszélni!

Zárt Facebook csoport – Exkluzív tartalmakkal

Facebook oldal

Instagram oldal