Érdekes statisztikák a hajbeültetésről (2022)

Gondoltad volna, hogy 2022-re a hajbeültetés egy ekkora iparággá növi ki magát? Tavaly, 2021-ben világszerte 3,4 millió hajbeültetést végeztek és szintén ebben az évben 9,5 milliárd amerikai dollárra lehetett értékelni a hajbeültetési iparágat.

Rendben van, de miért fontos ez neked?

Ássunk egy picit mélyebbre és kiderül!

hajbeültetési statisztikák 2022 A

Itt fontos kiemelni, hogy ezek az árak 2500 db graftra vonatkoznak (úgy lettek kiszámolva az átlagárak), ugyanakkor bizonyos klinikákon ennél sokkal több graftot ültetnek be, ezért is van az, hogy ha még például az árban nincs akkora különbség a végeredményben annál inkább.

hajbeültetési statisztikák 2022 B
hajbeültetési statisztikák 2022 C

Férfiak és nők

A férfiak 80%-a, a nők 25%-a szenved a hajhullás valamilyen formájától. Mivel a mi weboldalunk a férfiakra koncentrál, így elsősorban róluk lesz szó ebben a statisztikai elemézben. De ebből az arányszámból is jól látható, hogy a férfiakat sokkal-sokkal súlyosabban érinti ez az állapot, mint a nőket.

genetikia hajhullásban szenvedők nemek szerint

Ugyanakkor van egy jó hírünk máris az elején a férfiaknak: nekik ugyanis sokkal hatékonyabban végezhető el a hajbeültetés. Ez a hajhullás kialakulás okának eltérő eredete és fajtája miatt van.

A férfiak esetében a kopaszodás (hajhullás) leggyakorabbi oka az ún. androgenetic alopecia, amit nemes egyszerűséggel férfi kopaszodásnak hívunk (angolul: male pattern baldness). Szintén nevezik még örökletes vagy hormonális hajhullásnak, ami általában egy hosszú folyamat során alakul ki, de van, amikor nagyon gyorsan megy végbe.

Érdekesség: ha örökletes hajlamról beszélünk, akkor a felmenők mindkét ágában jelen van a kopaszodás, és általában az anyai ág dominánsabb. Ez a hajlam a dihidrotesztoszteron (DHT) hormonra való túlérzékenységhez vezet, ami a fejtetőn lévő hajhagymák gyengülését és lebomlását okozza.

Tehát mi az oka annak, hogy a férfiak esetében jobb esély van a hajbeültetés sikerességének?

Az, hogy nekik “csak” a fejtetőn hullik ki a hajuk, a többi hajhagyma ép marad, a nők esetében viszont a hajuk elvékonyodik, így a donorterületek sem lesznek megfelelőek az átültetéshez.

Ha Te még eddig nem ástad bele magad a hajbeültetés témakörébe, akkor elárulunk egy “titkot”: a hajbeültetés során a saját (ép) hajhagymáidból ültetnek át, ezek az ún. donorterületek. Az, hogy kinek honnan veszik ki a donorokat, az már a szakorvos elbírálási körébe tartozik. 

Hajbeültetés életkor szerint

A legtöbb esetben a 35 éves kort elérve válik valaki hajbeültetésre a legalkalmasabbnak, mivel ekkora már ki szokott alakulni a hajhullás vonalának jövőbeli útja. Ez azért is fontos, hogy ne olyan graftokból vegyen donort az orvos, ami később egyébként kihullana. 

Fontos ugyanakkor leszögezni, hogy a megfelelő életkor lehet kevesebb is, ez mindig egyéni szinten dől el.

Az alábbi statisztika azt mutatja, hogy milyen arányban történik meg a hajbeültetés életkor szerint:

hajbeültetés iránt érdeklődők életkor szerint

A hajbeültetés érzelmi oldala

Mivel napjaink társadalma a fiatalsággal és egészséggel társítja a dús frizurát, így azok, akiknek (főleg már fiatal korukban) kihulluk a hajuk joggal tekinthetik magukat kevésbé értékesnek. A hajhullás hatással lehet a munkahelyi és általános önbizalomra, a párkapcsolatokra és a közösségi életre úgy általában. Sok férfi szó szerint szenved a szégyenérzettől és sebezhetőnek, zavartnak érzi magát a hajhullása miatt.

Szerenécsre a modern tudomány már talált erre is örökké tartó megoldást, ami nyilván a hajbeültetés. 🙂 

A hajbeültetésen átesett páciensek 95,2%-a pozitív változásról számolt be.

Az alábbi grafikokon a hajbeültetés egyénekre gyakorolt érzelmi hatása olvasható le.

Miért akar valaki hajbeültetést?

A hajbeültetés mellett döntőknél az alábbi kettő kategória a leggyakoribb:

  • munkához, karrierhez kapcsolódó okok
  • közösségi kapcsolatok, randizás

Te is kopaszodásban szenvedsz? Csatlakozz direkt ebben a témával foglalkozó zárt Facebook csoportunkba, ahol bármilyen a hajhullás témájába eső kérdésedet felhetedet és informálódhatsz a témában.

És akkor lassan vissza is kanyarudunk a cikk elején felvetett kérdéshez, hogy miért is érdemes neked tudni ezeket az adatokat a férfi kopaszodásról?

Nos, az első és legfontosabb oka, hogy így már biztos lehetsz benne, hogy nem veled van valami baj, azért mert hullik a hajad. Sajnos ez egy rengeteg ember által megélt probléma. Továbbá, ha téged is zavar a hajhullásod és emiatt rosszul érzed magadat, akkor most már azt is tudod, hogy ezzel sem vagy egyedül! Keress olyan embereket, akikkel beszélhetsz erről. (Lásd például a fenti Facebook csoportot.)

De most már azt is tudod, hogy létezik rá tartós megoldás!

A hajbeültetést végző klinika kiválasztásának kritériumai

Arra a kérdésre, hogy miket tart valaki fontos tényezőknek a hajbeültetési klinika kiválasztásakor a következő válaszok érkeztek:

  • Minőség és kiszolgálás: 65,54%
  • Alacsony ár: 30,75%
  • És csak a megkérdezettek 3,71%-a jelölte meg legfontosabbként a hajbeültetést végző doktor/klinika távolságát.

Hol végeztessem el a hajbeültetést?

Lehet, hogy már utána is néztél annak, hogy mennyibe kerülhet egy hajbeültetés. Ha először a magyar és nyugat-európai klinkákon néztél körbe, ahogy a legtöbben teszik, akkor lehet, hogy azonnal be is zártad a böngészőablakot a borsos árak miatt.

Szerencsére már erre is történtek elemzések, hogy hol mennyibe kerül a hajbeültetés. 11 ország 90 hajbeültetést végző klinikáján vizsgálták meg az árakat. A teljes grafikont alább megtekintheted, de ha nincs kedved végigböngészni eláruljuk, hogy Törökországban messze a legolcsóbb ez a kezelés. Ennek elsődleges oka, hogy a nyugati országokban megnövekedett kereslet felnyomta az árakat. 

hajbeültetési árak országonként

*A teljes listát megtalálod ide kattintva.

Máshol viszont más megoldást vezettek be, így például Törökországban. Itt egy teljes iparág épült az “egészségügyi turizmusra”, Isztambul látképéhez már hozzátartozik a hajbeültetés után bekötött fejjel várost néző turisták látványa. Ha hiszed, ha nem akár milliós tételeket is spórolhatsz egy hajbeültetésen akkor, ha nem itthon végezteted el. Sőt, még kiutazással, szállással együtt is olcsóbban jössz ki! Ilyen szolgáltatást például itt találsz. Ha pedig az motoszkál a fejedben, hogy lehet, hogy olcsóbb, de akkor biztosan a minőség is gyengébb, akkor el is hessegetjük ezt a tévhitet. Sok sztári is például az imént belinkelt klinika szolgáltatásait választja!

Visszakanyarodva a felméréshez:

A résztvetők 38%-a nem menne ki emiatt külföldre, 16% nem biztos benne, és 45%, vagyis a többség pedig hajlandó ebben a formában kiutazni a hajbeültetés miatt.

hajlandósság arra, hogy külföldön végeztesse el valaki a hajbeültetést

Cikkünk alapját két fő forrás határozta meg, ezeket eredeti angol nyelven itt és itt olvashatod el. Továbbá a cikk megjelenéséhez a Gethair.hu csapata is hozzájárult szaktudásukkal, akik a kopaszodás témájában nagy szaktekintélynek számítanak. Weboldalukon további hasznos információkat találsz a férfi hajhullásról és annak kezeléséről.

Végszóként

Az ebben a cikkben leírtak csak egy kivonata a teljes angol nyelvű statisztikának, ám az itt közölt statisztikai adatok mégis különlegesek, mert a lehető legobjektívebbek, mivel az adatokat közvetlenül azoktól az emberektől szedték össze, akiket valamilyen formában érint a hajhullás – nem pedig a klinikáktól, akik akarva akaratlanul is torzítanak az adatokon például azzal, hogy tanulmányaikban nem teszik közzé a költségeket, amelyek segítenének átláthatóbbá tenni a hajbeültetési piacot.

Reméljük, hogy nagyon hasznosnak találtad ezt az összefoglalót!

Ha továbbiakban is érdekel a téma, akkor javasoljuk, hogy csatlakozz egyre bővülő zárt Facebook csoporthoz, ami ezt a témát járja körül, kérdéseidet is bátran felteheted!