“Man bun”, azaz a férfikonty

Az előző évtizedben robban be azaz a férfi konty, vagy pasikonty hajstílus és azóta is egyre növekvő népszerűségnek örvend. Ugyan a legádázabb stylistok szerint pasikonty mára kiment a divatból, de mi úgy gondoljuk, hogy egy igazi férfi nem kell, hogy vakon kövesse a legújabb trendeket. Egyszerűen viseld azt ami a Te vagy és ami jól áll. Ha pedig számodra a konty a nyerő mi elmondjuk mit kell tudnod róla.

férfikonty, vagyis a man bun

Így jött divatba a manbun

De mi is valójában a manbun? Nos, ez a hosszú haj viselésének azon formája, amikor a hajat a fejbúbnál fogják össze úgy, hogy a hosszú hajszálakat visszahajtva ugyanott rögzítve legyenek. A lényeg tehát, hogy az egyszerű copf helyett valamilyen stabil formát alkosson a haj, de semmiképp se lógjon.

A stílust a hipszter kultúra tagjai kezdték el viselni a 2010-es évek elején, de a divatba 2013-14 körül olyan amerikai és angol celebek hozták mint Jared Leto, Joaquin Phoenix, Harry Styles, vagy Zayn Malik. A pasikontyot az angol szleng hívja még úgy is, hogy “bro bun”, “dude bun”, “hipster bun”, vagy egyszerűen “mun”.

Fun fact: A férfikontyot régebben chonmage néven ismerték, és az Edo-kori Japán hagyományos hajviselete volt. A frizura célja a szamurájsisak rögzítése volt, majd a japán társadalomban státuszszimbólummá vált.

A pasikontyot azonban nem csak a divat tette népszerűvé, hanem a praktikum is. Ez a viselet kényelmessé teszi a hosszú hajat és megengedi, hogy, hogy a férfiak úgy növesszék a hajukat, hogy közben nem válnak túl femininné. Egy visszafogott manbun szemből nézve ugyanazt a hatást kelti mintha hajad klasszikus módon hátra lenne fésülve. Olyan egy perc alatt összehozható igényes viselet ez, ami akár üzleti találkozókra is megfelelő, de életmentő akkor is ha sportolsz, vagy éppen nyári hőségben óvnád az izzadt bőrtől.

A férfikonty típusai

Sokféleképpen nézhet ki, de három (esetleg négy) fő formája lehet a pasikontynak.

Full konty

teljes férfi konty

Félkonty, vagy “Top knot”

férfi félkonty, vagyis a top knot

Alsókonty

férfi alsókonty

Van még egy negyedi fajta is, ez a magas konty (angolul pineapple) azonban szerkesztőségünk egységesen azon álláspont mellett van, hogy ez sehogy sem lehet komoly stílusnak értelmezni és inkább csak egy poénos fotó erejéig hordhatod.

A férfikonty kialakítása és amire jó ha ügyelsz

Fontos, hogy férfias kontyot csak megfelelően hosszú hajból lehet képezni! Ez minimum 15 centis hosszt jelent, de inkább többet! Ez alatt semmiképp se erőltesd! Ha ugyanis túl szorosan húzod hátra a hajad, akkor az idővel elkezd hullani a homlok fölül és oldalról.

Sokan abba a hiába esnek, hogy a fizikailag nehezen összeköthető hajat is kontyba kötik, így a homlok első része folyamatos erős húzásnak van kitéve. Ez a hajhagymáknak nagyon nem tesz jót, különösen nekünk férfiaknak, akiket a sors homloktájon érzékeny és könnyen hulló hajjal áldott meg. A kopaszodásnak egy fajtája, a húzási alopécia pont így alakul ki.

Bármennyire is tetszik ez a stílus ne hordd így a nap 24 órájában, mert a hajszálaknak nem tetszik, ha huzamosabb ideig hátrahúzzák őket. Alváshoz mindenképp bontsd ki, mert miközben az ágyban forgolódsz rengeteg hajszálad kihúzódhat.

A kontyod nagyon egyszerűen kialakíthatod. Ha már tényleg hosszú a hajad akkor picit lazábban kösd meg és mindig speciálisan erre való gumit használj, ami nem tapad a hajhoz, ergo nem fogja azt kitépni kibontáskor.

A konty kötését szerintem nem kell bemutatni, de mindenesetre hoztam egy videót ami ezt és a vágását is bemutatja.

A férfikonytot egyébként beválasztottuk a 2021-es férfi hajdivat legjobb fazonjai közé. Olvasd el azt a cikket is!