Hajhullás – tények és tévhitek

Kezdjük a jó hírrel! Ha kihullik egy hajszálad egyáltalán nem biztos, hogy örökre elveszítetted. A hajhullás ugyanis egy természetes folyamat, a haj megújulásának része. Naponta 60-100 hajszálat veszítünk el és ez teljesen normális, főleg annak tudtában, hogy a kihullott haj valószínűleg vissza fog nőni, hiszen egy hajhagymából életünk során átlagosan 25 hajszál nő.

A hajhullás akkor tekinthető kóros mértékűnek – orvosi nyelven alopeciának – ha naponta több mint 150 hajszál hullik ki, vagy a kihullott hajszálak nem nőnek ki újra. Ha ez előfordul érdemes a foglalkozni vele, mert sok esetben megállíthatjuk a hajvesztést, vagy legalább késleltethetjük azt.

Genetikai tényezők

Sajnos nálunk férfiaknál a hajhullás gyakran genetikai eredetű, a génjeinkbe programozott kopaszodás része. A genetikai alapú kopaszodás 20 éves kortól kezd megjelenni. Először a halántékon és homloknál található szőrtüszők elkezdenek sorvadni, ez okozhat folyamatos hajhullást a területen. A legújabb kutatások szerint az anya által átörökített X-kromoszómában található androgén-receptor gének a felelősek a férfiak hajminőségéért és sajnos nem létezik rá gyógymód.

Hormonális okok

Az orvostudomány még nem képes teljes bizonyossággal arra a kérdésre választ adni, hogy pontosan mely örökletes tényezők okozzák a férfiak jellegzetes hajhullását, de az már tényként kezelik, hogy a férfi nemi hormonnal van összefüggésben. A legáltalánosabban elterjedt magyarázat a hajgyökerek DHT hormon érzékenysége. Az emélet szerint a hajtüszők érzékennyé válnak a férfi szervezet jellegzetes nemi hormonjából, a tesztoszteronból képzett DHT-re. A DHT hormon az érintetteknél gyengíti a hajtüszők működését, így a hajhagymák tápanyag felvétele romlani kezd, egyre rövidebb életciklusú és vékonyabb hajszálak fejlődnek ki belőlük.

Ezt a problémát hormontartalmú kezelésekkel lehet orvosolni, és szokták is, de mi nem javasoljuk, mert potenciaproblémákat okoz és számos gyakori mellékhatás veszélye is fennáll. Hormonrendszeredet érdemesebb egészséges életmóddal és rendszeres sportolással karban tartani.

Hormontartalmú kezelésekkel meg lehet állítani a férfias típusú hajhullást, ez azonban potenciaproblémákat vonhat maga után, ami miatt a férfiak többsége visszautasítja ezt a gyógymódot.

Életmódbeli tényezők

Számos teljesen különböző életmódodból, szokásaidból fakadó tényező okozhatja a hajhullást. Tudom ez eléggé megfoghatatlan, ezért mondok pár példát. Az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a mesterséges élelmiszerek és a drog egyaránt veszélyt jelent hajadra. A kialvatlanság egy másik gyakori tényező, amit igen nehéz beazonosítani mint kiváltó okot. Viszont a hajhullást a túlzásba vitt igényesség is okozhatja! Túl sok kozmetikum, napi szintű hajmosás, esetleg szárítás, vasalás, vagy a hajfestés a hajszálak kiszáradását okozza, ami végül a a hajszálak elvesztéséhez vezet.

Fertőzések

A fejbőr különböző gombás fertőzései gyakran állnak a hajhullás hátterében. Ha fejbőröd gyakran viszket, korpásodik, vagy a hajhullást foltokban észleled akkor szinte biztos, hogy ez történik veled. Az előrehaladott gombás fertőzést bőrgyógyásznak érdemes megmutatni, de ha még nem súlyos a probléma akkor a speciális gombaölő samponokkal akár pár nap alatt is megszüntethető.

A gombás fertőzések okozta hajhullás és a korpa gyakran egyszerre jelentkezik

Stressz

Tartósan feszült állapot is eredményezhet hajhullást. Stressz hatására ugyanis megemelkedik a szervezetben a kortizol és a noradrenalin szintje, ez pedig a a vérnyomás megemelkedésével és a bőr ereinek szűkölésével jár. A fejbőrön a pórusok összehúzódnak, ami károsítja a hajhagymákat, valamint akadályozza a szőrtüszők tápanyag- és oxigénellátása. A huzamosabb ideig fennálló stressz így okoz hajhullást.

Hiányos táplálkozás

Az egészségtelen táplálkozás épp úgy okozhat hajhullást, mint a fogyókúra, vagy az egészégesnek hitt szélsőséges diéták. Ezek mind tápanyaghiányos állapotot idéznek elő, a tartós vitamin-, nyomelem- és proteinhiány a legnagyobb veszélyt jelentik hajhagymáidnak. Fontos, hogy rendszeresen és változatosan táplálkozz, friss zöldségeket, gyümölcsöket, gabonákat és tejtermékeket is fogyassz.

Betegségek tünete

A hirtelen hajhullás okai között komoly betegségek is megbújnak; intő jel lehet arra, hogy komolyabb egészségügyi problémával küzd a szervezet.

A leggyakoribb betegségek amik hajhullást okoznak:

  • veseelégtelenség, májbetegség
  • pajzsmirigyprobléma
  • cukorbetegség
  • anyagcserezavar
  • vasellátás zavara, vérszegénység
  • daganat

Ha hirtelen túl sok hajat vesztesz mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, mert lehet hogy egy komoly probléma tünete.

Hogyan tudhatod meg, hogy hajhullásod mértéke kóros mértékű, vagy normális?

Ha ezt szeretnéd megtudni fésülködés vagy hajmosás során meg kell számolnod a kihullott hajszálakat. Ez azonban férfiaknál nehezebben kivitelezhető, mint nőknél, hiszen a rövidebb haj gyorsan eltávozik, ha oldalt felnyírt, esetenként milliméteres szálak pedig megszámolhatatlanná válnak.

Egy tippet azonban mégis tudunk adni arra, hogy hozzávetőlegesen megtudd hajhullásod kóros mértékű vagy sem. Hajad alaposan mosd meg egy tiszta kádban úgy, hogy a lefolyónk szűrőt helyezz el. A víz lefolyását követően felfogott hajszálak mennyiségéből kiszámolhatod hajhullásod mértékét is.

Megelőzés

A megelőzést az egészséges életmód jelenti mind testi, mind lelki téren. Nagyon fontos a különféle betegségek megelőzése és kezelése, valamint a vitaminokban és nyomelemekben gazdag változatos táplálkozás. ha ez utóbbi érdekel érdemes elolvasnod a haj és a táplálkozás összefüggését bemutató írásunkat. Szomorú tény azonban,hogy ha a probléma hátterében a férfiaknál gyakori örökletes kopaszodás folyamata áll, teljesen elkerülni nem, legfeljebb késleltetni lehet.