Minden amit tudnod kell a haj növekedéséről

Haj növekedés
Nem csak fodrászoknál hangzik el naponta, hanem a Google keresési statisztikája alapján is a “mennyit nől a haj 1 hónap alatt” keresés a legnépszerűbb kérdés a hajápolással kapcsolatos témakörökben. Cikkünkben ennek jártunk utána.

Mennyit nő a haj?

Azt szoktuk mondani, hogy átlagosan havonta 1 centit nő a haj, ez viszont nem teljesen fedi a valóságot. Az amerikai Trichological Society kutatása alapján legtöbbünk havonta 5 és 17 milliméter közötti hajat tud növeszteni. Tehát egyénenként eltérő, hogy mennyit nő hajunk.

Meglepő, de nekünk férfiaknak jó hír, hogy a mi hajunk alapesetben picit gyorsabban nő, mint a nőké, viszont a töredezésre is hajlamosabb. Persze ez abban az esetben igaz, ha még a kopaszodás nem indult be. A haj növekedésének sebességét befolyásolja a genetika, az életkor, az egészség.

A haj anatómiailag a testszőrzethez tartozik, ennek fő célja a test védelme és melegen tartása. Elképesztő belegondolni, de testünkön összesen 5 millió apró tüszőből nő szőr, azonban fejbőrünkön átlagosan csupán 100 000 ilyen hajhagyma létezik. Valamilyen mértékű testszőrzet egyébként szinte a teljes bőrfelületünkön nő, egyedül ajkak, a tenyér és a talp amely teljesen szőrmentes.

Fun Fact: Tudtad, hogy hajunk csak a testünk második leggyorsabban növekvő része? A csontvelőnk , amely a csontok belsejében lévő lágy anyag gyorsabban növekszik, mint a haj.

A haj növekedésének szakaszai

A haj növekedésének négy fázisa van. Ezek az alábbiak:

 1. Minden tüsző tartalmaz egy gyökeret, amely fehérjesejtekből áll. Vérünk oxigént és tápanyagokat juttat ezekbe a sejtekbe, hogy azokban a gyarapodás elindulhasson.
 2. A fehérje sejtek gyarapodásával élő haj képződik, amely felfelé tolódik a bőrön.
 3. Amint a haj kinő a bőrből, áthalad egy olajmirigyen. Ez keni a hajat az olajjal, amely puha és fényes marad.
 4. Mire a haj elég hosszúvá válik ahhoz, hogy átjusson a bőrön, már elhalt. Ahogy egy új haj nő alatta, kiszorítja az elhalt hajat a bőrből. Ezután a haj kiesik vagy leválik.

Nem minden hajhagyma működik egyszerre. A fejbőrön lévő tüszők hónapokig növekednek a hajban, mielőtt egy ideig inaktívvá válnának. A haj növekedési ciklusának ezt az inaktív részét telogénnek nevezik. A normális hajnövekedési ciklusunk részeként naponta körülbelül 50–100 hajszálat vesztünk, de erről többe tis megtudhatsz hajhullással foglalkozó írásunkban.

A haj növekedését befolyásoló tényezők

Mindenki haja más és a haj növekedés mértéke is, amit alapvetően a következő tényezők befolyásolnak

 • Genetika : Rossz hír, hogy személy örökölt génjei jelentősen megszabják meg, hogy milyen gyorsan nő a haja.
 • Nem : A férfi haj gyorsabban nő, mint a női haj, ugyanakkor hajlamosabb a hullásra, az elváltozásokra, és az életmód, vagy genetikai alapú kopaszodásra.
 • Kor : A haj leggyorsabban 15 és 30 év között nő , ezután pedig lelassul. Néhány tüsző az kor előrehaladtával teljesen leáll. Ez a hajszálak vékonyodását és kopaszodást okoz..
 • Táplálkozás és életmód : A megfelelő táplálkozás elengedhetetlen az egészséges haj növekedéséhez és fenntartásához. Ha genetikai adottságokat nem is változtatja meg, de a megfelelő táplálkozás és az egészséges, sportos életmód hozzájárul ahhoz, hogy kihozd hajhagymáidból a maximumot.

A haj növekedést negatívan befolyásolhatja számos szokás. Ezek az alábbiak:

 • Diéták : Nem is gondolnánk, de divatos diéták gyakran okoznak hajhullást. A hajhagymáid ugyanis a változatos táplálkozást kedvelik, ami a jó zsírok és a mikronutriensek kiegyensúlyozott bevitelén alapul.
 • Étkezési rendellenességek : Az anorexia vagy bulimia leginkább nőkre jellemzőek, de férfiaknál egyenesen végzetes kopaszodást válthatnak ki. Férfiaknál, gyakran a túlzott zsírfogyasztás, az alkohol és a zöldségek kerülése okozhat hasonlót.
 • A stressz : Ma már tudjuk, hogy minden rossz forrása a lelki feszültség. Igen a hajat is negatívan befolyásolja.
 • Dohányzás : A dohányzás számos módon gátolja a hajnövesztést. Például oxigént vont el a hajhagymáktól, megköti a vitaminokat és szabadgyököket hoz létre, ami igazi mészárlás lehet a hajhagymák számára.
 • Vitaminhiány : A hajnövekedés feltétele a megfelelő D és A vitamin mennyiség, ennek hiányában a haj növekedési üteme lassul.

Összegzés

Hajunk tehát havonta 1 centit nő.Ez a haj növekedés azonban egy átlag. Lehet több és kevesebb is, ez genetikádtól és életmódodtól függ. Fejünkön 100 000 hajhagyma létezik, de nem mindegyik működik egyszerre. Ráadásul ezek egy részeben férfiaknál 30 éves kor körül lelassul a növekedés, majd teljesen leáll. Egészséges táplálkozással sokat javíthatsz a helyzeten, a hajszálak növekedésének üteme felgyorsítható, azonban az elhalt hajhagymákat már csak hajbeültetéssel orvosolhatod.

Következő cikkünkben bemutatjuk a táplálkozás és a hajnövesztés összefüggését. Olvasd el azt is!