A tudatos hajápolás titkai 1. rész

Gondolkodtál már azon, hogy mennyire vagy tudatos a saját hajad ápolásában?

Mikor gondolkodtál el utoljára azon, hogy mit, mikor, mivel és hogyan csinálsz a hajaddal?

Férfiként is azon kívül, hogy a higiéniád része kell, hogy legyen a rendszeres (és tudatos) hajápolás, van egy másik óriási haszna is annak, ha gondosan odafigyelsz hajadra. Mégpedig az, hogy ez teszi teljessé a megjelenésedet, így nem mindegy, hogy milyen frizurával mutatkozol nap mint nap. Hajkoronád ugyanis sokkal többet árul el rólad, mint azt gondolnád.

Az alábbiakban felsorolt tippek és tanácsok segítségével megalapozhatod, hogy megfelelő hajviselettel hagyd el a házat, fény derül, hogy mikre kell odafigyelned, ha te is tudatosan akarod ápolni frizurádat.

Elöljáróban még annyit, hogy az itt leírtak általános jellegű tanácsok, amennyiben neked valamilyen speciális problémád van mindenképp fordulj szakértőhöz, orvoshoz.

tudatos hajápolás
  1. Az alapok

Ha tartós, stabil házat akarsz építeni, ahhoz le kell fektetni az épület alapját. Ha tartósan jó hajat szeretnél, akkor annak az alapja nem más, mint a hajmosás! Alapesetben heti 3-4 hajmosás javasolt maximum. Ennél több hajmosás egy héten már roncsolni fogja a hajadat, erről bővebben írtunk korábban ITT. A hajmosásokat kösd össze a fejed finom masszírozásával, ez ugyanis vérserkentő és segít az elhalt hámsejtek eltávolításában is. Még egy fontos tipp, amiről már szintén írtunk korábban: a hajmosást langyos vízzel végezd el, mivel a forró víz kiszárítja a fejbőrt.

tudatos hajápolás férfiaknak
  1. Samponok és kondicionálók

Szerencsére már rengeteg, direkt férfiak számára készült sampon és kondicionáló van a piacon. Neked már csak azt kell eldönteni, hogy számodra melyek a legmegfelelőbbek. A legjobb tanács amit ezzel kapcsolatban adhatunk az az, hogy óvakodj a “mindenre is jó” típusú hajápoló szerektől. Nyilván egyszerűbb és olcsóbb ha kettő -vagy három az egyben tisztálkodó szert használsz, ám ezek nem tartalmazzák a hajad számára megfelelő mennyiségű és/vagy minőségű tápanyagokat. Válaszd inkább a hajtípusodnak megfelelő professzionális sampont és kondicionálót. A kondicionálók használata azért javasolt, mert ezek segítenek hidratáltan tartani a hajadat, ez pedig nagyon fontos, ha el akarod kerülni a haj kiszáradását, ezáltal megakadályozva annak roncsolódását, töredezését.

tudatos hajápolás
tudatos hajápolás
  1. A haj megfelelő szárítása

A következő dolog, amit sokan elrontanak (lustaságból, nemtörődömségből, stb.) az a haj megfelelő szárítása. Két fontos dolgot befolyásol a szárítás: az egyik a haj szerkezetének fenntartása, a másik pedig a hajad formázásának lehetőségei.

Amit NE tegyél SOHA: hajmosás után nem szabad a törölközővel erősen megdörzsölni a hajat, hogy így szárítsuk meg. Elég csak a felesleges vizet felitatni törölközővel, majd szobahőmérsékleten hagyni magától megszáradni a hajat. Ha erre nincs lehetőség, például időhiány miatt, akkor jöhet a hajszárító, de semmiképpen sem a legmelegebb fokozaton.

TIPP: A hajszárítás iránya: ha laposabb haj elérése a célod, akkor a hajszálak növekedési iránya szerint szárítsd, ha pedig a kiterjedését (volumét) akarod növelni, akkor pedig a növekedési iránnyal ellentétesen szárítsd.

Jövő héten folytatjuk, amikor is még több tudatos hajápolási tippet hozunk neked!

Kövess minket Facebook-on, hogy ne maradj le a legújabb bejegyzéseinkről!