A férfi kopaszodás 7 stádiuma

A férfi kopaszodás 7 stádiuma

Kicsit megszakítjuk összefoglaló cikksorozatunkat a férfi hajápolásról, de ne aggódjatok, még van mit írnunk bőven, folytatni fogjuk! (Egyébként, ha még nem olvastad őket, pillants rájuk mindenképpen! Rengeteg hasznos dolgot összeszedtünk már, itt van az első rész.)

Ma viszont egy olyan témát hoztunk el nektek, amely sajnos megannyi férfi életét szomorítja el. Nem más ez, mint a kopaszodás.

A férfias kopaszodás a haj meghatározott mintázatú, fokozatos elvékonyodása, amely általában a halánték felett kezdődik. Gyakran a 20-as évek végén jelentkezik, és a férfiak korával egyre kifejezettebbé válik.

A hajhullás azonban fokozatos folyamat, és kezdetben észrevétlen is lehet. Ezért James Hamilton kidolgozott egy skálát, amely megmondja, hogy milyen mértékű a hajhullás – mielőtt még túl késő lenne bármit is tenni ellene.

Ezt a skálát Hamilton-Norwood skálának nevezik, és a férfi kopaszodás mértékének meghatározására szolgál, az érintett terület típusa és mérete alapján.

A skálát az 1950-es években James Hamilton fejlesztette ki, majd az 1970-es években O’Tar Norwood vette át. Az orvosok és a betegek vizuális eszközként is használják az állapot előrehaladásának nyomon követésére, hogy tudják, mire számíthatnak legközelebb.

A Norwood-skála összesen 7 szakaszra (stádiumra) oszlik, amelyek a következők:

1. SZAKASZ 

Az 1. stádiumban a hajhullás alig észrevehető, és a hajszálak minimálisan visszahúzódnak. Bár ez változó és nagyon ritka, néhány férfi egész életében megtartja az 1. stádiumú hajviseletet.

2. SZAKASZ 

A 2. stádiumban enyhe recesszió kezd megjelenni. A hajhullás a halántéknál kezdődik, és az M, V vagy U alakú hajvonal korai jeleit mutatja. 

3. SZAKASZ 

A skála előrehaladtával a kopaszodás egyre láthatóbbá válik. A 3. stádiumban jelentős hajhullás jelentkezik a halántékon és a fejbőr elülső részén, és elkezd megjelenni egy kifejezett M, V vagy U alakú hajvonal. A kopaszodó foltok is elkezdenek megjelenni.

A 3. stádiumú vertex (a vertex a fej teteje, a koponya legmagasabb pontja) szintén gyakori a férfiaknál, amikor a hajhullás a koronánál vagy a vertexnél kezdődik.

4. SZAKASZ 

A 4. stádiumban a haj a fejbőr elején, a koronán és a halántékon sokkal vékonyabb. A hajvonal visszahúzódása súlyosabbnak tűnik, és a fejbőr két érintett területét egy apró hajszalag választja el egymástól.

5. SZAKASZ 

A fej közepén lévő hajszalag, amely a fejbőrnek mindkét oldalához csatlakozik, elkezd keskenyebbnek tűnni. Itt válik szembetűnőbbé a gyakori “patkó alakú mintázat” is. A hajhullást ebben a szakaszban sokkal nehezebb kezelni.

6. SZAKASZ 

A 6. stádiumban a hajkorona súlyos hajhullása válik nyilvánvalóvá. A kopasz foltok a halántéknál elkezdenek összeolvadni a ritkuló fejbőrrel, miközben az a hajszálak eltűnnek.

7. SZAKASZ

Ebben a szakaszban a fej tetején lévő haj teljesen eltűnik, és csak egy finom sáv marad a fejbőr oldalán.

Ha magadon is tapasztalni kezded a hajhullás jeleit, mindig a legjobb, ha minél hamarabb orvoshoz fordulsz, hogy még időben kezelni lehessen. Használd a Norwood-skálát referenciaként, és ne habozz megbeszélni a lehetséges kezeléseket egy szakemberrel. A hajhullás sokakat érintő állapot, és a legjobb, ha odafigyelsz a korai jelekre.

Most már van egy fegyver a kezedben ahhoz, hogy megelőzhesd a komolyabb bajt, reméljük ezzel a cikkel segítettünk neked.

Ha úgy gondolod, hogy van olyan ismerősöd, akit érint ez a probléma, küldd el neki ezt a cikket, hogy őt is megkímélt a kopaszodás okozta kellemetlenségektől.

Tovább, kövesd Facebook oldalunkat, hogy sose maradj le a legfrissebb híreinkről, cikkeinkről!