Hogyan készítsünk raszta hajat otthon? 1. rész

A raszta haj rövid története

Mielőtt belemennénk a raszta haj készítésének tudományában, egy rövid összefoglalót adunk arról, hogy honnan is ered tulajdonképpen az ún. raszta haj.

A magyar elnevezés kicsit megtévesztő lehet, és hajlamosak vagyunk a fekete bőrű emberek kulturális örökségének tekinteni ezt a fajta hajviseletet. Tény, hogy manapság szinte csak egy bizonyos szubkultúrában viselik ezt, elsősorban az afro-amerikai lakosság. (A magyar raszta haj elnevezés a rasztafarizmus szóból ered, ami egy afrikai eredetű vallási mozgalom. A vallás képviselőinek ilyen hajat kell hordania.)

A valóságban azonban sokkal régebbre nyúlik vissza a raszta haj története, egészen a civilizáció kezdetéig. Istenek, fáraók és más hatalomban lévő férfiak is viselték már ezt a fajta frizurát a történelem során. A világ minden szegletén időről időre felbukkan ez a hajviselet, és általában valamilyen hatalmat, gyógyító erőt vagy erős spirituális kötődést jelképez az adott kultúrában.

Mi pontosan a raszta haj, hogyan alakul ki?

Az ősi emberek vallási okokból vagy fogadalomtétel után alakítottak ki ezeket a “rasztás hajtincseket”. Megfogadták, hogy nem fésülik vagy érintik meg a hajukat. Ahogy tovább nőtt a hajuk az összegubancolódott és csomók alakultak ki. Az összegubancolódott haj aztán az idő múlásával mattá vált. Ez a kusza haj kígyószerű megjelenést kölcsönzött a hajnak. Ezt nevezték Locks, locs, Dreads vagy Dreadlocks néven (a dreadlocks az angol neve a raszta hajnak). Ezt normál körülmények között nem lehetett kifésülni. Az ősi emberek hagyták, hogy a lokszálak hosszú, csavart hajszálakká nőjenek, amelyek néha a lábuk hosszáig értek. A történészek számos országban, köztük Egyiptomban, Indiában és Etiópiában dokumentálták, hogy a régi emberek hosszú raszta fürtöket viseltek.

A raszta haj elkészítésének lépései:

1. LÉPÉS – SAMPON

Az első dolog, amit tenned kell, hogy megmosod a hajad egy speckó samponnal. Ha tényleg jó raszta hajat akarsz, akkor itt tényleg fontos, hogy ez egy maradékmentes sampon legyen. A hagyományos samponok maradványokat hagynak, amelyek kondicionálják a hajat és selymesen simán tartják, de ez gátolja a csomók kialakulását, így nem jó a raszta hajhoz. A mélytisztítás eltávolítja a zsírosodást vagy a korábbi hajformázó termékek által visszamaradt maradványokat. Ideális esetben azt javasoljuk, hogy a hajmosást akár egy héttel (vagy 2-3 alkalommal) a folyamat megkezdése előtt csináld meg.

2. LÉPÉS – ALKALMAZZ GYORSÍTÓT

Fújd be bőségesen a gyorsítót (accelerator) a nedves vagy száraz hajadba, és hagyd teljesen megszáradni a hajad, mielőtt szekcionálnád. A gyorsító tengeri sós alapja megnyitja a kutikulákat, és olyan környezetet teremt, amelyben a csomók jól fejlődnek.

3. LÉPÉS – SZELETELD A HAJAD

Nagyon ajánljuk, hogy a tervezés során szekcionálással tölts egy kis időt. Ha nem szekcionálod, akkor kialakulhatnak egyenetlenségek, vagyis, hogy egyes raszták nagyobbak lesznek, mint a többi, ami miatt olyan lesz, mintha bizonyos helyeken kopasz lennél. Ezt nyilván el kell kerülni, hogy esztétikus legyen a végeredmény.

Próbálj minél egyenletesebb méretű szakaszokat kialakítani, körülbelül egy ceruza átmérője jól működik. A szekcióban lévő haj mennyisége határozza meg a raszta méretét. A raszta végül akár kétszer olyan vastag lesz, mint a raszta nélküli hajcsomó. Miután megcsináltál néhányat, elég jó érzéked lesz ehhez. Az első rasztát a hajad hátsó részén fogod elkészíteni, így meggyőződhetsz róla, hogy a szakaszok mérete megfelelő.

Használj téglamintát (más néven metró stílusú mintát) a szakaszok létrehozásakor, mivel ez megakadályozza, hogy durva vonalak jelenjenek meg a fejeden, és a rasztás fejed is teltebbnek fog tűnni.

Reméljük felkeltettük az érdeklődésedet, mert ez még nem a vége! 🙂

Várd meg jövő heti cikkünket, hogy megtudd a raszta haj elkészítési titkának az utolsó mozzanatait!

Kövess minket Facebook és Insta oldalainkon, hogy sose maradj le a legújabb férfi haj cikkekről.