Hogyan készítsünk raszta hajat otthon? 2. rész

Hogyan készítsünk raszta hajat otthon? 2. rész

Az előző részben megismerhettétek a raszta haj rövid történetét, illetve, hogy mit is értünk pontosan a raszta haj kifejezés alatt. Ezeken kívül leírtuk az első három lépést ahhoz, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy tökéletes raszta hajat készíthess magadnak, akár otthon is.

Most pedig nézzük meg a folytatást!

Ha az első három lépéssel megvagy (megfelelő samponnal hajmosás, gyorsító alkalmazása és a raszták szétválasztása), akkor jöhet a következő lépés:

4. LÉPÉS – HÁTRAFÉSÜLÉS ÉS HORGOLÁS

Most következik a tényleges munka. Kezdd azzal, hogy leveszed a gumit az első szakaszodról, és oldalra teszed. Szórj egy kis hajport egy kemény felületre, nyomd bele az ujjaidat, majd futtasd végig a szakaszon. Ez ad a fésűnek valamit, amibe belekapaszkodhat, így sokkal gyorsabbá és könnyebbé teszi a fésülést.

A fésülködés olyan, mintha a hajadat tépkednéd. Fogd meg a fésülendő részt erősen az egyik kezedben, és told végig a fésűt a hajszálon egészen a fejbőrig. A haj hosszától függően nem baj, ha úgy kezded a simítást, hogy a fésűt csak egy kicsit beleteszed a hajad hosszába. Hosszú haj esetén jól működik, ha a hátrafésülést körülbelül 8 cm-rel lejjebb kezded. Egyszerre csak néhány hajszálat engedj felfelé, hogy biztosítsd, hogy szorosan összeálljon. Próbáld meg elérni, hogy a csomók a lehető legközelebb kezdjenek el kialakulni a fejbőrhöz, mivel ez elősegíti, hogy a jövőben az új hajtincsek felszaporodjanak.

Pakold szorosabbra a hajszálakat úgy, hogy a fésűt minden egyes vonásnál erősen nyomod az újonnan kialakult rasztához. A rasztát menet közben megforgathatod és feltekerheted, hogy biztosan kerek legyen. Hamarosan kialakul az első kis raszta.

Igaz, ez még egy puffadt, rendetlen raszta lesz.

A vannak külön a raszta haj készítéséhez kapható horgoló horgok, amelyekkel könnyebben tudod elvégezni a kis raszták kialakítását. 

Itt kép opciód van:

  1. lassan hátrafésülöd az egész hajszakaszt, egészen a végéig, amíg nem marad semmi, majd horgolsz, vagy 
  2. felváltva hátrafésülöd és horgolod. Fésülj hátra kb. 5 cm-nyi rasztát, majd menj vissza arra a részre és horgolj, fésüld hátra a következő részt, majd horgolj és így tovább. Ez utóbbit javasoljuk, mivel így nem egy mozdulatot kell ismételgetni ezáltal a kézizmok is pihenni fognak.

A horgolásnak tehát két fázisa van. Az elsőben az egyik kezünkben tartjuk a rasztát, a másikkal pedig következetesen nyomjuk és húzzuk a horgot előre-hátra a rasztán keresztül, miközben átlósan lefelé és keresztben a raszta felé mutatunk. Lehet, hogy az egyik oldalról kihúzza a hajszálakat, majd a másik oldalról a másikra, és ez rendben van. Ez az első fázis a hátrafésülés által létrehozott puffadt rész megszilárdításához.

Most a második fázis következik. Ez fogja befejezi a rasztafrizurát. Tehát menj vissza az imént megmunkált területre, és kezdd el a horgot a raszta fölé nyomni (nem lefelé, hanem keresztbe). Minden alkalommal ragadj meg néhány elszabadult hajszálat, és húzd vissza őket a raszta közepébe. Amint a horog visszakerült a raszta közepébe, lendítsd a horog nyelét felfelé, hogy a hajszálakat a raszta belsejéből kiszabadítsa. Ismételd ezt folyamatosan, és közben lassan forgasd a rasztát.

Ez egy kicsit zavarosnak hangozhat, de ne stresszeljünk túlságosan, mivel a horog használatának sokféle módja van, és nincs igazán jó vagy rossz módszer.  Hamarosan felfedezed azt a mozdulatot és technikát, amelyik elvégzi a munkát és működik neked.

Ahogy haladsz lefelé a hajszálon, valószínűleg újra és újra hajport kell majd használni. Időnként nyomd bele az ujjaidat a hajporba, és simogasd végig a még nem rasztás hajszálakat.

Az, hogy hogyan fejezed be a raszta végét, csak rajtad múlik. A természetes és legkönnyebb végeredmény az, ha hagyod, hogy egy szép vékony és göndör véget kapjon a raszta. Ha kerekebb véget szeretnél, akkor egy kis hajporral az ujjhegyeden dörzsöld meg az utolsó néhány hajszálat az ujjaid között, hogy felszedje őket. Most hajts vissza ezt az utolsó részt a raszta mentén, és a raszta horog segítségével fondd vissza a raszta fonatba.

5. LÉPÉS – TENYÉRHENGERLÉS

A rasztát tenyérgörgetéssel fejezzük be, ami segít tovább sűríteni és szép kerek formát adni neki. Ennek során a raszta tetejét a tenyerünk közé helyezzük, a tenyerünket előre-hátra dörzsöljük, miközben lefelé irányuló nyomást gyakorolunk, és lassan haladunk lefelé a raszta hosszában.

A tenyérgörgetés az a technika, amelyet a feszesítő gél vagy viasz felvitelére is használunk. Ha gélt használunk, egyszerűen tegyünk egy kis gélt a tenyerünkre, mielőtt minden egyes rasztát megforgatnánk. A feszesítő gél Aloe Vera alapanyaggal rendelkezik, amely köztudottan képes a haj rögzítésére és csomózására, miközben megőrzi a haj állapotát és egészségét. Ha illatozni szeretnénk, akkor egy rozmaring vagy levendula illóolajjal nem nyúlhatunk mellé! 🙂

Egy méhviasz alapú wax nagyszerű tartóssággal rendelkezik, és kiváló munkát végez a raszta megkötésében és feszesítésében. Bár hozzá kell tenni, hogy a viasz használata erősen vitatott téma a rasztások világában. Sok rémtörténet van a viasz használatával kapcsolatban, és a legtöbb esetben ez a viasz túlzott használatának eredménye. Ezért azt javasoljuk, hogy nagyon takarékosan használjuk, és a legjobban azok számára ajánlott, akiknek durva, göndör hajtípusuk van, mint például az afro haj vagy a nagyon száraz haj. 

A viasz felviteléhez egy tompa késsel kaparj ki egy kis viaszgolyót (kb. fél M&M méretű). Forgasd meg a tenyered között, hogy felmelegedjen és megpuhuljon. Végül dolgozd bele rasztába.

6. LÉPÉS – PRO GUMIKÖTÉL

Végül, de nem utolsó sorban:

Jó ötlet befejezésként minden raszta töve és vége köré egy erős hajgumit kötni. Ez segít a kis rasztának formát ölteni és megtartani a formáját az első néhány napban. Tartsd rajta egy hétig vagy legalább az első hajmosás utánig.

Ha szorgosan követted a leírást, akkor gratulálunk! Te is beléptél a rasztafrizurák világába! 🙂

Sajnos vagy sem, azzal, hogy sikerült raszta hajat csinálni magadnak, még nem ért véget a történet. A raszta haj sok törődést, folyamatos karbantartást igényel. 

De ne aggódj, az elkövetkező cikkeinkben erről is írni fogunk!

Kövess minket Facebook és Insta oldalainkon, hogy sose maradj le a legújabb férfi haj cikkekről.