Mi a korpa, annak kialakulása és kezelési módok (2. rész)

A korpa kialakulása.
Az előző részben, amit ITT olvashatsz el leírtuk, hogy mi az a korpa, miért korpásodik a hajunk, valamint a bajszunk, az orrunk környéke és a szakállunk.

Ismétlésként leírjuk újra, hogy mit nevezünk korpának:

A korpa a bőrről lehulló fehér és sárga hámló anyag. Egy élesztőgomba túlszaporodása okozza, amely a fejbőr természetes olajaival táplálkozik, és a bőr leválását okozza. A megfelelő korpásodás elleni termékekkel kezelhető.

Az előző részben azt is átbeszéltük, hogy nem kell megijedni a korpásodástól, ugyanis ez nem függ össze a személyes higiéniánkkal és nem is tekinthető veszélyes kórságnak. Ugyanakkor amellett, hogy kellemetlenségekkel jár (pl. viszketés, bőrpír, stb.) a férfi önbecsülésének sem tesznek jót a napi szinten a kabátra hóesésként hulló fehér pelyhek…

Lássuk hát, hogy mit érdemes, mit lehet tenni a korpásodás megelőzéséért, milyen faktorok játszanak szerepet annak kialakulásában és hogy mik segítenek miután megtörtént a “baj”.

korpa kialakulása
korpa kialakulása

A korpásodás kialakulását elősegítő tényezők:

 • Nem elégséges mennyiségű hajmosás

Az, hogy milyen gyakran kell hajat mosni, a tested természetes kémiai folyamatától, a hajtípusodtól és néhány más tényezőtől függ. A korpásodás lehet az egyik jele annak, hogy nem mosod meg elégszer a hajadat. Ha nem mosol elég gyakran hajat, a fejbőr extra zsírossá válik, és sokkal barátságosabb környezetet teremt az élesztőgombák számára – lásd előző cikkünket. Minél több olaj van a fejbőrödön, annál jobban táplálkozik az élesztőgomba, és annál több korpa keletkezik. A fejbőrt jól hidratáltan, de nem zsírosan kell tartani.

 • Hideg, száraz időjárás

A hideg, száraz időjárás valószínűleg nem okolható a korpa elszaporodásáért, de határozottan ronthatja a meglévő korpásodást. A hideg időjárás ugyanis testszerte száraz bőrt okoz – beleértve a fejbőrt is -, és a száraz bőrnek nincs meg az a struktúrája, amelyre szüksége lenne ahhoz, hogy egészséges és erős maradjon. Az egyik jó módja annak, hogy a fejbőr szárazsága ne fokozza a korpásodást télen, ha párásítóval alszol, hogy megakadályozd a bőr kiszáradását. Emellett érdemes mélyen hidratáló sampont használnod, amely magába zárja a nedvességet.

 • Meleg, nedves időjárás

Tudjuk, tudjuk. Van olyan időjárás, ami nem okoz korpásodást? Az enyhe, nem túl száraz őszön és az enyhe, nem túl nedves tavaszon kívül valószínűleg nem. A helyzet a következő: az élesztőgomba szereti a meleg, nedves környezetet, és ez sajnos nyáron a fejbőröd, a szakálladat és a szemöldöködet is jelenti. Az időjárás önmagában nem okoz korpásodást, de az izzadság és a meleg határozottan súlyosbíthatja azt, és remek helyet teremt a malassezia élesztőgombák számára a szaporodáshoz.

 • Egy másik egészségügyi állapot 

A korpásodás minden bizonnyal magától is kialakulhat a bőr egyensúly hiánya vagy természetes kémiai reakciója miatt. Azonban van rá esély, hogy összefügghet egy mögöttes egészségügyi állapottal, amit érdemes kizárni. A seborrheás dermatitis kialakulásának fokozott kockázati tényezője van, ha te más (bőr)betegségben szenvedsz, beleértve az aknét, a rosaceát és a pikkelysömört, valamint a HIV-et, az epilepsziát és a Parkinson-kórt. Érdekes módon a korpásodást a magasabb stressz-szinttel is összefüggésbe hozták (tehát igen, egy jó kis nyaralás – amit már régóta tervezel – is tökéletes mint a korpásodás egyik gyógymódja, ha akarod ^^).

 • Rossz termékek használata

A seborrheás dermatitisben szenvedők sokkal nagyobb valószínűséggel tapasztalnak bőrirritációt, ha rossz termékeket használnak. Néha a sampon vagy a kondicionáló összetevői valójában ronthatják az irritációt és a szárazságot, mert allergiás reakciót váltanak ki a fejbőrön. Amikor először vizsgálod a korpásodásod okát, fontos, hogy az összes általad használt terméket figyelembe vedd, és elvégezz egy kis kizárást, hogy kiderítsd, a termékeid lehetnek-e a hibásak.

És akkor a lényeg: hogyan szabadulhatunk meg attól a makacs korpától?

A korpásodás leküzdésének legjobb módjai

 • Korpásodás elleni sampon használata

Hát igen, elég nagy ipara van a szépségápolásnak, hidd el, hogy értik a dolgukat a tudósok. Egy ilyen sampon használata a legjobb módja a korpásodás megszüntetésének.

 • A fejbőr stimulálása

Egy mély fejbőrmasszázs vagy fejbőr masszírozó kefe használata is csodálatos érzés. Ez amellett, hogy eltávolítja az elhalt hámsejteket a fejedről hozzájárul a fejbőröd általános egészségéhez is.

 • Nyugtató hajsampon használata

Ezeket a samponokat akkor érdemes használni, ha a korpásodásnak az idegesítő tünetei jönnek elő, nevezetesen: viszketés, irritáció és extrém bőrszárazság.

 • Jó baktériumok evése

A hölgyek már régóta használják ezt a trükköt, hogy megszabaduljanak az élesztőfertőzéstől, úgy hogy vegyünk példát tőlük. Az erjesztett élelmiszerekben, például a joghurtban, kimchiben, kombuchában, savanyú káposztában és sörben található jó baktériumok (probiotikumok) az élesztőgombákkal és a rossz baktériumokkal szemben működnek, amelyek a fejbőr kellemetlenségeit és korpásodását okozzák.

Extraként most már végre lesz egy jó kifogásod, hogy miért is iszol olyan sok sört! 🙂

 • Omega-3 zsírsavak evése

Az omega-3 zsírsavak a halakban, magvakban, diófélékben és olajokban található zsírsavak, amelyek rengeteg szempontból jót tesznek az egészségnek. Az egyik mód, ahogyan segíthetnek a korpásodás ellen, az a száraz bőr és a gyulladás elűzése – két olyan állapot, amely szorosan összefügg a korpásodással. Az étrended megtöltése omegákkal segíthet a hidratáltság és a nedvesség megkötésében, különösen télen, amikor a száraz fejbőr súlyosbítja a hámlást. 

 • Ne használj rétegződő termékeket

Bár az ilyen termékek közvetlenül nem járulnak hozzá a korpásodás kialakulásához vagy súlyosbításához, de az ilyen termékek megjelenésüknél fogva láthatóbbá teszik a már meglévő korpát, ami esztétikai szempontból kerülendő…

Érdemes tehát akkor is jó minőségű hajápolási termékeket használni, ha éppen nem korpás a hajad!

 • Használj hidratáló sampont is időnként

Ha neked különösen száraz bőröd van, akkor érdemes a korpa kialakulása elleni samponok mellett időnként hidratáló sampont is használni. 

Ezek voltak tehát a korpa kialakulása és a korpásodás okai.A lehetséges megoldások korpás hajra. Reméljük, hogy sikerrel alkalmazod az itt leírtakat és búcsút inthetsz az idegesítő korpának!

Ha szeretnél mindig friss, ropogós hajápolási tippeket olvasni tőlünk, akkor kövess minket Facebook oldalunkon!