Így vágj profi frizurát saját magadnak!

A koronavírus járvány okozta korlátozások a profi frizura divatra is rányomta bélyegét. Sok országban a korlátozásokat olyan szigorúan vették, hogy a fodrászatok is bezártak, ezért a lakosság igen nagy része kényszerült rá, hogy gondozza lógó tincseit vagy megszabaduljon a töredezett hajvégektől.

Ha azonban nem tüsi-, vagy bilihajat szeretnél a hajvágás nem egyszerű feladat. Nem hiába, ez egy külön szakma, aminek csúcsán igazi művészek állnak. Azonban semmi sem lehetetlen és ha megfelelően felkészült vagy és rendelkezel pár jó minőségű eszközzel meglepően jó hajviseletet rittyenthetsz magadnak. Ehhez adunk most pár tippet.

Mire lesz szükséged az otthoni hajvágáshoz?

Legfőképpen valódi fodrászollóra! A papírvágó ollót felejtsd el, még akkor se kísérletezz ilyennel, ha azt hiszen eléggé éles, hajat vágni ugyanis csak speciális ollóval lehet. Jó hír, hogy nem egy nagy költség, pár ezer forintárt rendelhetsz fodrászkellékes webshopokból, de a Rossmannban kapható 2500 Ft-os hajvágó olló is tökéletes. Ritkító olló nélkül meglehet lenni, de ha az is van még jobb lehet az eredmény.

Szükséged lesz még egy hajvágó, alias “nullás” gépre is. Ezek közül szintén léteznek profi, fodrászok számára gyártott eszközök is. Aki a minőségre esküszik az egy Moser készülék alá nem adja, de ha épp nincs 100 ezer kemény magyar forintod erre, akkor Wahl Taper is jó megoldás lehet, kb 12000 Ft-os áron. Ügyeskezű spórolósok akár egy 4-5.000 Ft-os olcsó készülékkel is neki vághatnak.

Ollón és hajvágó gépen kívül szükséged lesz nyilván egy tükörre. Ebből mindjárt jó ha kettő is van, úgy elrendezve, hogy profilból, vagy hátulról is jól lásd magad. Hasznodra lehet egy kihúzható borotválkozó tükör is, de akár egy fej magasságban elhelyezett mobiltelefon is megteszi. Természetesen nagy szükséged lesz fésűre is. Lehetőleg legyen kéznél egy ritkább hajformázó és egy egyenes úgynevezett hajvágó fésű is!

Előkészületek és az első lépések

Egy profi fodrász mindig vizesen vág hajat. Viszont, ha géppel is szeretnél vágni én azt javaslom, hogy szárazod kezd el. A hátsó, illetve a halánték körüli részt szárazon könnyebb levágnod és kevésbé fog elcsúszni a gép a fejeden, így elkerülheted a kellemetlen baleseteket. Ha esetleg hajlakk, zselé, vagy bármilyen krém került rá azt viszont le kell mosnod, de ebben az esetben is szárítsd meg és csak utána vágd. Illetve ha ezen a területen nagyon dús, göndör, esetleg több centi hosszú a hajad nem árt ha vágás előtt átfésülöd.

Fontos tehát, hogy mindig kezd az oldalsó-hátsó átmenet vágásával és mindig lentről fölfelé haladj! Ez aranyszabály. Ha ez teljesen kész csak akkor térj rá a hosszú rész vágására. Ez előtt viszont alaposan mosd meg a hajad, a felesleges vizet csak fésüld ki, mert ollóval vágni csak nedves hajat érdemes.

Hajvágás tutorial

Ha minden eszközöd adott és elő is készültél akkor érdemes belevágni. Persze csak lassan a testtel! Az első vágásodnál mindig nagyon megfontoltan, kicsi óvatos vágásokkal kell haladni. De hogyan? Az elméletet már tudod, most jöjjön egy gyakorlati óra! A Youtube-on rengeteg tutorial található, ami arra tanít hogyan vágd le magadnak a hajad. A téma specialistája Alex Kouras, aki külön online oktatást indított azoknak a férfiaknak akik maguknak szeretnék levágni hajukat. Ha a nagyjából 38 ezer forintnak megfelelő “tandíjat” megspórolnád, akkor is elérheted néhány videóját. ezen a 18 perces videón igazán alaposan mutatja be egy népszerű férfi frizura vágását.

Vagy itt van egy másik stílus képviselő úriember, aki szinté elég korrekt felvételen magyarázza a hajvágást.

Sok sikert! Ja és biztonság kedvéért esetére legyen nálad kedvenc barbered telefonszáma, aki soron kívül tud fogadni 🙂