Hajápolás elkezdése idejében! Gyermek és serdülőkori hajproblémák.

Gyermek és serdülő haj- és bőrápolás

Beszéljünk egy ritkábban szóba kerülő témáról, a gyermekek és tinédzserek haj- és bőrápolásáról és az ebben az időszakban jelentkező problémákról.

Mivel a legtöbb hajprobléma általában leghamarabb a 20-as évek elején jelentkezik, így a gyermekek hajjal és fejbőrrel kapcsolatos problémáiról viszonylag keveset szoktunk beszélni.

Nézzük meg a két leggyakrabban előforduló problémát:

Hajhullás gyermekeknél

A gyermekeknél előforduló hajhullás a legtöbb esetben szerencsére kezelhető, gyógyítható. Csak néhány örökletes esetben nem ismert a pontos oka, és így a kezelési lehetősége sem.

Tudtad? 

A hajszálak már magzati korban elkezdenek fejlődni, és már a terhesség 6. hónapjában elkezdődik a hajváltás, de csak születés után fejeződik be 1-8 héten beül.

Csecsemők esetében figyelni kell az ágyneműre, ugyanis dörzsölés hatására fokozott hajvesztést idézhet elő, ugyanakkor ez nem okoz tartós problémát.

A hajhullás gyermekeknél és felnőtteknél is egyaránt 3 betegségcsoport miatt alakul ki: anyagcserezavar, (helyi) gyulladás és pszichés zavarok következtében.

gyermekkori hajhullás
  • Anyagcserezavar miatt kialakuló hajhullásról beszélhetünk például evészavarok, bélflóra károsodás miatti felszívódási zavarok (vitaminhiány) esetén.
    Ezt a fajta hajhullást könnyű kezelni, teljes mértékben visszafordítható.
  • Gyulladások miatt kialakuló hajhullásról beszélhetünk például fertőző vagy örökletes betegségek esetén. Jellemző tünetei: fejbőr viszketése, váladékozása, gombásodása, stb.
    Okai között lehet a helytelenül elkészített frizura, például túl szoros hajfonat, copf, fonás.
  • Pszichés zavarok miatt kialakuló hajhullásról beszélhetünk például a haj csavargatása vagy tépkedése során kialakuló hajvesztés esetén. Ennek lelki oka általában az anyától való elszakadás és/vagy nagy mértékű szorongás valami miatt.
három fő betegségcsoport miatt alakul ki a gyermekek esetében is a hajhullás

Egyéb okok lehetnek még: sebészeti vagy egyéb műtéti beavatkozások, lázas megbetegedések, hormonális okok, de akár egyes gyógyszerek is okozhatnak gyermekkori hajhullást.

Korpásodás tinédzser korban

Ebben az időszakban a fiatal felnőttek komoly testi és lelki változásokon mennek át, ami teljesen normális, hiszen fontos lépés az “igazi felnőtté” válás útján.

Mivel ebben a korban a faggyú- és verejtékmirigyek váladéktermelése jelentős mértékben növekszik, ez kihatással van a fejbőrre is.

Két problémát okozhat: 

  • az egyik, hogy bizonyos gombák és baktériumok elszaporodását teszi lehetővé. Ez pedig gyulladást és viszketést idéz elő, amely korpás hámlással jár.
  • a másik pedig, hogy a haj erősen zsírosodik, ez a fejbőr korpás gyulladását okozhatja.
a korpásodás okai tinédzser korban

A fentiekből következik, hogy a serdülők bőre és haja az átlagosnál sajátosabb tisztítást igényel. A tinédzsereknek kifejezetten fontos, hogy naponta egyszer zuhanyozzanak, amit nagyobb testmozgás (edzés, kertészkedés, stb.) után is mindig meg kell ismételniük. Szerencsére ma már rengeteg haj és bőrápolási termék létezik direkt serdülők számára, amelyeket érdemes rendszeresen használniuk. Ilyen termékek például a arctonikok, arckrémek, samponok és testápolók.