A bajusz ápolásáról

A bajusz ápolásáról

Az elkövetkezendő időszakban egy olyan férfi divatról fogunk többször is szót ejteni, ami az elmúlt pár évtizedben Magyarországon nem igazán örvend népszerűségnek, vagy másképp megfogalmazva: nincs divatban.

Ez a téma nem más, mint a bajusz.

Cikkünknek nem célja, hogy firtassuk azt, hogy miért nincs most divatja a bajusznak. Viszont segítünk abban, hogy inspirációt szerezz a bajusznövesztéshez és ápoláshoz, ha úgy érzed, hogy neked jól áll(na) a bajusz. Nem számít, ha most éppen nem divatos. Egy arcformához illő bajusz rengeteget tud dobni egy férfi megjelenésén, így közvetve az önbecsülésén és magabiztosságán is.

Vágjunk is bele! (Vagy pont, hogy ne vágjunk bele? 🙂 )

Ebben a cikkünkben most feltételezzük, hogy te már rendelkezel bajusszal, vagy éppen most kezded el növeszteni. Ha ez a helyzet, akkor kezdj el jegyzetelni, mert fény derül a bajusz ápolás titkaira!

A nulladik lépés

Legyen szó akár hajról, szakállról vagy bajuszról, az elsőt megelőző lépés, ha ezek ápolásáról van szó az az, hogy tisztának kell lennie!

A bajusz ápolása azért nehezebb picit a szakáll vagy hajápolásnál, mert ezt folyamatosan karban kell tartani.

Természetesen erre már megannyi lehetőség kínálkozik 2022-ben, akkor is, ha te nem akarsz 1-2 hetente a borbélyhoz járni.

A szakáll sampon

Tudni illik, léteznek kifejezetten arcszőrzetre tervezett samponok, és ez nem véletlen. Ne szappannal és ne hajsamponnal mosd meg a szakálladat és bajszodat, hanem direkt erre kifejlesztett samponnal. Az arcszőrzetnek kevésbé erőteljes tisztításra van szüksége, mint a hajadnak. Azért fontos, hogy kimondottan erre való sampont hajsználj a szakálladra és bajuszodra, mert ezek nem fogják kiszárítani az arcszőrzetedet, sőt nem kavarnak be a faggyútermelésedbe se! Heti két-három alkalomszor elég megmosni, ugyanis ennél többszöri mosás már csak kiszárítaná és nehézzé tenné a szakállt és bajuszt.

Szakállolaj és balzsam

A balzsamoknál és olajoknál az egyik fő szempont, hogy természetes alapanyagokat tartalmazzanak. Már akkor is erősen javasolt a használatuk, ha csak egy kis borostád van. Ezek használata puhábbá teszi a szőrszálakat, sőt gyulladáscsökkentő hatásuk van, ami a növekedés időszakában megkímél téged a kellemetlen irritációtól.

Értelemszerűen minél hosszabb a bajuszod vagy szakállad, annál több mennyiségre lesz szükséged a szakállolajból vagy balzsamból. Ha túl olajosnak érzed az arcszőrzetedet, amikor felviszed rá a terméket vagy ne adj’ isten csöpög róla az olaj, akkor biztosan tudhatod, hogy sokat vittél fel. Ezért először inkább mindig kevesebbet vigyél fel és ha nem elég, akkor vigyél fel még egyszer egy kisebb adagot. Ha kísérletezel a mennyiséggel, akkor hamar rá fogsz jönni a neked kellő adagra.

A balzsamra inkább a bajuszod formázásánál lesz szükség. Ha megfelelő minőségű balzsamot választasz, az pompás tartást fog adni a bajuszodnak. Nagyon ritka az olyan férfi, akiknek “csak úgy” mindenféle termék nélkül beáll a bajusza a kívánt formára. Ha te sem vagy ebben a nagyon kis százalékban, akkor mindenképp használj balzsamot is. Ez termék a formázás mellett még hidratálja is a bajuszodat és arcbőrödet, mivel különböző olajok gondos keverékéből állítják össze, így két legyet ütsz egy csapásra!

Végül érdemes szót ejteni a szakáll waxról is.

Ha már egy ideje követed a blogunkat, akkor tudod, hogy a waxot akkor kell használni, ha tartósabb eredményt akarunk látni. Bár a waxot elsősorban formázásra és fixálásra használjuk, ugyanakkor ez is különböző olajok keveréke, így ez a termék is hidratálni fog valamelyest.

Tehát, ha a célod például egy angol bajusz kialakítása, akkor mindenképpen javasoljuk a wax használatát.

Ha nem tudod, hogy milyen is az az angol bajusz, akkor kövesd figyelemmel blogunkat, ugyanis következő cikkünkben a különböző bajuszfajtákat vesszük górcső alá!

Ha tetszett ez a bejegyzésünk, akkor kövesd Facebook és Instagram oldalunkat is, ahol rendszeresen osztunk meg tippeket, érdekességeket a férfi haj, szakáll és bajusz ápolás témaköreiben!