6 tipp az őszi szakállápoláshoz 2022-ben

Az ősz utálja az arcodat. Utálja a bőrödet és a szakálladat. Az ősz a tél előfutára, akinek az a szándéka, hogy pusztítást végezzen, hogy a télnek csak annyi dolga legyen, hogy bejöjjön és végezzen veled. 

Na jó, lehet, hogy ez kicsit drámai kezdés volt. 🙂

Azért az ősznek sok jó tulajdonsága is van mint évszak: hűvös, a zöldjeivel, barnáival és pézsmaillataival. De nem lehet vele érvelni. A hideg idő nagyon kiszáírtja a bőrt. Csak annyit tehetsz, hogy megvéded a bőrödet és az arcszőrzetedet, és megmutatod neki, hogy nem zavar. 

Összegyűjtöttük a hat legjobb őszi szakállápolási tippet, hogy segítsünk ebben. 

1.MOSD MEG RENDSZERESEN AZ ARCODAT

Ezen a blogon sokat beszélünk a szakállmosásról. Ez az első számú lépés az ötlépéses folyamatunkban. Amiről nem sokat szoktak beszélni, az az arcod mosása. Részben azért, mert a szakállmosással az arcodat is mosod, és hát az arc reggel és este történő megmosása ugyanolyan természetes, mint a fogmosás. 

De most mégis megemlítjük az arcmosást. Mert a szőrrel nem fedett bőr ugyanolyan ötcsillagos kezelést érdemel, mint a sörényed – vagyis többet, mint egy fröccsöt vízzel. 

Amikor az ősz az arcodra kerül, attól függően, hogy mennyi faggyúolajat termel a szervezeted vagy zsírosabb lesz a bőröd, vagy kiszárítja. Ami azt jelenti, hogy vagy feltölteni és tisztítani kell, vagy csak tisztítani. Bármelyik is legyen, az arcodat és a szakálladat alaposan le kell sikálnod. 

Kezdjük a tisztítással. 

Ahelyett, hogy szakállmosószert használnál, amit általában a szakáll tisztítására ajánlunk, válassz inkább egy természetes szappant – mint egy jó öreg, régimódi szappan -, amit a kezedben felhabosíthatsz, és egy az egyben megtámadhatod vele az arcodat. A természetes szappant úgy tervezték, hogy kíméletesen megszabadítsa arcod és bőröd a felesleges zsírtól, és megtisztítsa a szennyeződésektől anélkül, hogy kiszárítaná arcodat.     

A szappan használatakor fontos, hogy a vízhőmérsékletet pontosan beállítsd. Bármennyire is csábító egy hideg napon, kerüld, hogy forró vízzel mosd arcodat. Ez csak megfosztja a bőrt a természetes olajoktól, amelyeket a szappan védeni próbál, ami törékeny hajat és irritált bőrt okoz. Ehelyett inkább langyosra engedd a vizet. Ne legyen túl hideg, hogy sokkoljon, de ne is legyen elég meleg ahhoz, hogy felborzolja az arcodat vagy a szakálladat. 

Miután megmostad az arcodat, itt az ideje, hogy feltöltsd és hidratáld azt. Ez tuti tipp minden körülmények között. 

2. NEDVESSÉG 

A hideg időjárás és a fűtőtestek körül bent töltött idő kombinációja kiszárítja a bőrödet és a szakálladat. Hogy ez ne történjen meg, mindent bele kell adnod a hidratálásba. 

Legyen külön természetes hidratáló krémed – egy a bőrödre és egy a szakálladra -, és naponta alkalmazd őket, mielőtt elhagyod a házat, napközben, amikor a bőröd vagy a szakállad száraznak, viszketősnek vagy ingerlékenynek érzed, és este lefekvés előtt.  

Bőrödre a legtöbb jó hírű hidratáló krém megteszi a magáét.

Szakálladra több lehetőség is van:

  • Szakállbalzsam, amely megszelídíti és szabályozza a rakoncátlan szőrzetet, valamint hidratálja azt.
  • Szakállvaj, amely védi, puhítja és kondicionálja az arcszőrzetet. 
  • Szakállolaj, amely védi, hidratálja és kondicionálja az arcszőrzetet.

Nem kell csak egyet választanod ezek közül a lehetőségek közül. Egy őszi szakállápolási rutinba mindhárom belefér. Mindegyik a sörényed alatti bőr nedvességgel való ellátása érdekében is működik. 

De ha csak egyet akarsz választani, akkor mi a szakállolajat ajánljuk.

3. OLAJOZZUK BE

Szakállad egészségének megőrzése és az erős növekedés fenntartása érdekében tarts egy természetes szakállolajat a kulcsaid és a telefonod mellett. 

A szakállolajat mosakodás, evés, WC-re menés után, bármikor alkalmazhatod. A szakálladnak sosem lehet elég belőle. Gátat képez az őszi szél harapása ellen, és biztosítja az arcszőrzeted számára a virágzáshoz szükséges tápanyagokat. 

Egy 50 ml-es flakon könnyedén átvészeli az őszt. Egy 100 ml-es flakon a telet is átvészeli.

4. VÁLTOGASD AZ ILLATOKAT

Ha már a szakállápoló termékeknél tartunk, meg kell említenünk az illatokat is. Nem kell feltétlenül illatos szakállolajat, balzsamot vagy vajat választanod. Ha inkább természetes szeretnél lenni, az sem baj. De ha az illatos szakáll rajongója vagy, érdemes egy őszi illatot választanod – valamit, ami illik az évszak pézsmás, fás illataihoz. 

Mi a klasszikus cédrusfát és szantálfát ajánljuk.

5. TARTSA KORDÁBAN A SZAKÁLLÁT

Ha minden nap kiteszed a szakálladat az időjárás viszontagságainak, akkor kissé zabolátlanná válik. Mint említettük, a szakállbalzsam segít kordában tartani a szőrzetet, de a hosszát így is rendben kell tartanod. Ehhez némi nyírásra van szükség. 

A “nyírás” alatt nem azt értjük, hogy azonnal nyírógépet kell ragadnod. A nehéz dolgokat meghagyhatod a borbélyodnak. Csak annyit kell tenned, hogy a vágószékben tett látogatások között kordában tartod a szakálladat. 

Így tartsd rendben a szakálladat:

  • Borotválj le minden szőrszálat a természetes szakállvonala felett. Ne nyúlj a szakállad vonalához, csak az arcodon és a pajeszod körül lévő szőrszálakhoz. 
  • Vágd le a szakáll természetes vonala alatti szőrszálakat, ahogy az a fültől a füledig ível. Ne nyúlj semmihez a természetes vonal felett, és ne borotváld tisztára a nyakad, az nem tesz jót a szakállnak és az állvonalnak. 
  • A mosás és a kefélés után talált kóbor szőrszálakat vágd le. Csak azokra a szőrszálakra összpontosíts, amelyek nem esnek egy vonalba. Ha bármi mást teszel, akkor egy teljes tájépítészeti munkában találhatod magad, miközben az egyik oldalt próbálod összeilleszteni a másikkal. 

A trimmelésről és a szükséges eszközökről szóló részletes útmutatóért olvasd el a Tökéletes trimmelés 5 lépésben című írásunkat.

6. TARTS KÉZNÉL EGY FÉSŰT

Nincs is jobb a szélnél és a hideg időjárásnál, hogy a szakállad összegubancolódjon. Ha rendszeresen olajozod a sörényedet, akkor fésülni is kell. Szóval vegyél fel egy fésűt azon dolgok listájára, amelyek nélkül nem hagyod el az otthonodat. 

Fésüld át a szakálladat mosás és szakállolaj felvitele után, valamint mindig, amikor a szőrzet kuszának tűnik vagy úgy érzed, hogy összegubancolódott. Ha a szakállad közel van az arcodhoz, fésű helyett inkább egy sörtés kefét válassz. De akármelyiket is választod, mindig legyen kéznél. 

Kövesd ezeket az őszi szakállápolási lépéseket, és a szakállad mindent túl fog élni, amit az ősz rád zúdíthat, és még többet is. De ha mégis bajba kerülnél, vagy bármilyen kérdésed lenne az út során, akkor csatlakozz egyre bővülő Facebook és Insta táborunkhoz. 

Zárt Facebook csoport – Exkluzív tartalmakkal

Facebook oldal

Instagram oldal